Снимка: архив, Reuters

Два танкера са били нападнати и евакуирани след инцидент днес в Оманския залив, екипажите са невредими, предаде Ройтерс, като се позова на източници от корабоплаването и търговията.

Според източниците единият танкер плава под флага на Маршаловите острови, а другият - на Панама.

Пети американски флот заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив, за които беше съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес. Флотът, базиран в Бахрейн, е изпратил сили в района, за да помогнат на танкерите.

Говорител на флота, базиран в Бахрейн, заяви, че американските ВМС оказват помощ на двата съда. Той не каза как са били атакувани корабите или кой се подозира, че стои зад атаките.

Един от нападнатите кораби беше идентифициран като Front Altair, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според частна фирма за морско разузнаване на борда му е избухнал пожар и той дрейфува.

Източници от областта на морския транспорт твърдят, че петролен танкер, собственост на норвежката компания "Фронтлайн", е ударен от торпедо край бреговете на Обединените арабски емирства, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко по-късно корабна компания идентифицира втория танкер като Kokuka Courageous. От танкера са евакуирани 21 моряци, един от тях е ранен, а в корпуса на танкера има пробойна, предаде по-късно АП.

Междувременно стана ясно, че Иран е оказал помощ на двата чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция Ирна. "Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в Южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници. 

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.