Снимка: Reuters, архив
fallback

Мнозинството от хората в страните с голямо мюсюлманско население имат негативно отношение към "Ислямска държава", показва проучване на американския изследователски център Пю, цитиран от БТА.

Изключение прави единствено Пакистан, където по-голямата част от анкетираните не са заявили конкретно мнение за джихадистката групировка.

В никоя от изследваните страни процентът на хората, които имат положително отношение към ИД, не надвишава 15 на сто, показва още изследването.

Ливанците са най-негативно настроени към ИД - приблизително сто процента от тях имат отрицателно мнение за групировката, като при сунитите такава позиция заявяват 98 процента, а при шиитите и християните - 100 процента.

Следват Израел и Йордания, където твърдо против ИД са съответно 97 и 94 на сто от запитаните.

В Палестинската автономия процентът на неодобрение е 84, а в Индонезия - 79. След тези две страни се нарежда Турция, където 73 процента са с негативно мнение за джихадистката организация, 8 процента са благосклонни към нея, а 19 процента нямат мнение.

В останалите изследвани страни делът на неодобрение е 66 процента в Нигерия, 64 в Буркина Фасо и в Малайзия (при втората страна обаче процентът на одобрение сред гражданите е по-висок - 11 спрямо 8 на сто) и 60 на сто в Сенегал.

На дъното на класацията е Пакистан, където 28 процента имат отрицателно мнение за ИД, 62 процента нямат мнение, а 9 процента са позитивно настроени към джихадистите, показват данните.

В Европа се шири безпокойство сред хората във връзка със заплахата, която ИД представлява, показва още изследването на Пю. Преди атентатите в Париж на 13 ноември 71 процента от запитаните французи са казали, че са много обезпокоени.

Дълбоки тревоги за заплахата от ИД имат също 77 процента от испанците, 70 процента от германците, 69 процента от италианците и 68 процента от американците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

ZNAESHT

преди 8 години

А бе Вие мозъци имате ли, не познавате ли психиката на тези? Те непрекъснато говорят за права и толерантност и търсят социални помощи, а станат ли мнозинство започват убийства и геноцид към различните. Кои са тези безмозъчни дето са им правили проучване?

48

Модерен Европеец

преди 8 години

Браво! Ние сме Евродоволни, че само 15% от мюслюманите ще ни режат главите! ЕвроРадост, я...!

47

не е странно

преди 8 години

Не знам за другите, но мога да кажа какво мислят много египтяни - убедени са че ИД даже не са араби а са агенти на мосад! Подиграват се на дрехите им, прехвърлят си видео в което на един джихадист, през черната дреха, за малко му се подава звездата на Давид. Друго видео - спасил се от екзекуция християнин (приел е мусюлманството) споменава че, екзекуторите не говорели арабски и той не ги разбирал... неща от тоя сорт.

fallback