Снимка: архив Ройтерс
fallback

Статистиката сочи, че пикът на западноевропейци, заминаващи да се бият на страната на Ислямска държава, всъщност е отминал. Въпреки тези данни от заминаващите сега, все по-голям става процентът на жените. Какво стои зад техните мотиви провери Би Би Си.

Ислямска държава поддържа двойна стратегия към жените. Докато техните пленнички са третирани като по-долно от човека същество, жените, които се присъединяват към радикалната им идеология, са всъщност техният крайъгълен камък.

''Те искат жените да се присъединят към тях", коментира Катрин Браун, експерт по Ислямски науки към Кралския колеж в Лондон.

''Жените са крайъгълният камък на новата им държава и те имат нужда от граждани. Интересно е, че ние ги възприемаме като култ към смъртта, но всъщност е обратното на онова, което те се опитват да създадат".

Бивш член на Ал Кайда дава своя поглед върху мирогледа на джихадистите. Аимен Дийн смята, че подхода на ИД е различен, защото те искат да установят постоянно общество със свои корени.

''Те искат да заселят семейства от целия мюсюлмански свят, не просто от Европа и САЩ, но и от Централна Азия... семейства, които ще станат основа на Ислямска държава''.

А онлайн съобщенията за ''набор'' постоянно пълнят интернет, на различни езици, призоваващи жените да зарежат удобния си живот в Запада и да се присъединят към халифата.

Някои от тях са били дори християнки. Аимен Дийн продължава с обяснението, че момичетата често виждат нещо романтично в присъединяването си. Но той смъква завесите на този романтизъм.

''Един джихадист живее не повече от няколко месеца. Жената би се омъжила за някой, той ще умре и тя за 4 месеца и 10 дни ще е в траур. Ако е бременна дори още повече. А след това ще ѝ намерят друг съпруг-мъченик и всичко ще се повтори'' .

''Това не е щастлив живот, това е окаян живот'', категоричен е той

Ислямска държава обаче дава сериозна роля на жените, присъединили се към тях. Изследователи твърдят, че това е целенасочена стратегия. Над 100 000 поста в Twitter дневно призовават хората да се присъединят към джихадистите и голяма част от тях идват от жени. Макар че голяма част от жените, заминали за Сирия, разбират че очакванията им са имали твърде малко общо с реалността.

Някои от тях все пак се присъединяват към бригадите Хансаа, съставени изключително от жени, които патрулират по улиците на Ракка и Мосул, следейки зорко дали се спазват правилата на исляма.

Техните мерки са брутални – от налагане с камшици на жени, осмелили се да нарушат стриктните правила за обличане, до слагане на капани за диви животни върху гърдите им. Защото са се видели пръстите на краката им.

Независимо от жестокостта и шокиращите практики, с които ИД шокира международната общественост, неудобният факт е, че техният така наречен халифат не изглежда да си отива от хоризонта.

Но Аимен Дийн е категоричен – жените са жизненоважни са оцеляването на джихадистите: ''Те са част от обществото – от здравната, образователната, дори данъчната система. Ако иска да оцелее, Ислямска държава се нуждае от жени!''

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Петко

преди 8 години

Така е! Така беше опустошена и България. Комунистите проповядват галеща ухото на жените идеология. След като консумативните очаквания обаче не се сбъднат, те бягат на запад защото изнурения Български мъж не може да им осигури лелеяния лек и безотговорен живот където благата ще са в изобилие!

15

бай Иван

преди 8 години

Имали и интернет????Къде са заглушителите на радиостанциите им.А кой им поддържа телефонните комуникации за връзка със света??Нали от космоса могат да им видят лагерите и да ги бомбят???ИД защо изтребва кюрдите, които искат автономия?? Само Турция има интерес да се изтребват кюрдите,а чрез ИД да се възроди Османската империя.В бившите мюсюлмански съветски републики биват спонсорирани училищата с безплатни турски учебици,защо ли????

14

God

преди 8 години

Винаги като се говори или пише нещо за *** от ИДИЛ задължително трябва да се завършва с перифраза на думите на Катон Стари "И ИДИЛ трябва да бъде унищожен!". До крак и без милост. Също като тях.

fallback