Снимка: архив, Reuters
fallback

Какво е съотношението между ползи и рискове? Този въпрос си задават всички висши политици и военни, преди да започнат военна интервенция в Сирия, пише френският в. "Фигаро".

Генералните щабове и правителствата в Париж, Лондон и Вашингтон изследват под лупа евентуалните последици от подготвяната операция, изтъква изданието, сочейки на първо място опасността от ответни удари на сирийския режим, иранците или на шиитските им съюзници в региона - ливанското движение Хизбула.

Иран може би ще се изкуши да подложи на изпитание решимостта на САЩ и уверенията им, че ще действат с всички средства срещу военната ядрена програма на Техеран. Някои се боят и от репресии срещу силите на ООН в Ливан, други - от ракетни атаки срещу Израел или от действия срещу интересите на страните от коалицията в региона. Силите на Башар Асад разполагат с големи количества химически оръжия и може да ги използват, смята "Фигаро".

Освен това "не бива да отиваме твърде далеч. Ако Башар изчезне, може да започнат кланета между отделните общности", предупреждава френският експерт генерал Венсан Депорт. И още нещо - западните сили може да затънат според него в нов "либийски сценарий".

Oще по темата

Неотдавнашната намеса на американците в Багдад и Кабул показа колко е трудно днес за западните армии да печелят войни с нахлуване в чужда територия. "Нито американците, нито французите притежават днес необходимите военни и политически средства, за да водят подобна война", коментира неназован офицер от Франция. Френските военни предупреждават, че в Дамаск ще трябва да се внимава, за да не бъде нарушен балансът, добавя "Фигаро", цитиран от БТА.

Западът трябва да нанесе удар на режима на Асад и да го изправи пред Международния наказателен съд заедно с неговото семейство, заявява в интервю за френския "Паризиен" лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба.

"Башар Химика не бива да се изплъзне от наказанието, което заслужава", казва Джарба, запитан какво ще заяви пред френския президент Франсоа Оланд, с когото предстои да се срещне днес. "Нека го ударят, нека изчезне този режим", допълва опозиционният лидер, според когото сирийският президент е станал "заразен микроб за региона".

Освен "наказателен удар срещу режима" опозицията в Сирия очаква от Запада "политическа и военна подкрепа за Свободната сирийска армия", "защото режимът на Асад пък разполага с тоталната подкрепа на Русия, Хизбула и на Иран", казва Джарба. "А ние от нищо нямаме достатъчно. Нашите съюзници не ни дадоха нищо от поисканото", оплаква се опозиционерът пред "Паризиен", цитиран от Франс прес.

"Ако започне интервенция, режимът няма да изтрае дълго", казва той. "Най-важното е да се вземе смело решение. Имаме нужда от своите приятели, нека те не се ограничават само с думи. Не се съмняваме в искреността им, но чакаме вече две години, а те нищо не са направили за нас."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

CSKASOFIA

преди 10 години

Ne znam oba4e hora idva 3-tata svetovna mnogo darjavi sa nameseni i se gotvete za nai lo6oto ne mi se misli :))))))

61

САЩ е болест, ЗЛО !

преди 10 години

Политиката на САЩ за последните 50 г. е "Разделяй и владей". Наливат ужасно много парив това да дестабилизират една държава, като подкрепят местни терористични организации,наричащи себе си борци за свобода, революционери и т.н., а всъщност те са просто иконом. организации без скрупул. Това е икономиката на САЩ - войни, световни кражби, измами, убийства и всичко отрицателно, което може да донесе пари на Масоните, стоящи зад всеки акт на марионетката президент на САЩ.

60

CMCM

преди 10 години

До до 52Много си прав за петрола и развитите държави. Политиката е *** работа и именно затова, ако САЩ и Русия(и другите велики сили) не държаха петрола в собствените си ръце, то вероятно арабите щяха да са част от най-развитите страни и съответно да имат огромна власт в ръцете си, а в България например бензинът сигурно щеше да струва 10 лева на литър. Въпросът е, дали те(арабите) като част от великите сили щяха да водят една по-хуманна политика...?

fallback