Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници имат на въоръжение преносими зенитно-ракетни комплекси, производство на други страни, включително САЩ. Това заяви началникът на генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Генщабът разполага с данни, че бунтовниците, воюващи срещу правителствената армия на Сирия, имат преносими зенитно-ракетни комплекси от различни държави, включително „Стингър“ американско производство“, заяви Макаров.

Още по темата

Коментирайки информация в медиите, че администрацията на Барак Обама е разпоредила на сирийската опозиция да бъде предадена пратка преносими зенитно-ракетни комплекси, Макаров каза: „Американците отказват, казват, че не са доставяли нищо /на бунтовниците/. Ние обаче разполагаме с достоверни сведения, че бунтовниците в Сирия имат чуждестранни преносими зенитно-ракетни комплекси, включително американски“. „А кой им ги е доставил, предстои да се изясни“, допълни началникът на руския генщаб.

Според него е възможно въоръжението и боеприпасите, включително и преносимите зенитно-ракетни комплекси, да се доставят на сирийските бунтовници от чужбина с различни видове транспорт, включително въздушен. „За тази цел могат да бъдат задействани всички видове транспорт, включително и гражданските полети“, каза той.

Ен Би Си Нюз съобщи в края на юли, че бунтовническата Свободна сирийска армия се е сдобила с двайсетина зенитни ракетни комплекса. Неин представител отрече.

Русия продаде на сирийското правителство миналата година оръжия на стойност 1 млрд. долара и ясно показа, че ще се противопостави на оръжейно ембарго в Съвета за сигурност на ООН заради опасения, че бунтовниците ще си набавят оръжие нелегално, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase