Париж обвини Дамаск, че използва касетъчни бомби във войната срещу опозиционните сили. Снимка: архив, Reuters

Френският външен министър Лоран Фабиюс обвини режима на сирийския президент Башар Асад, че използва касетъчни бомби във войната срещу опозиционните сили, предаде ДПА.

През последните месеци сирийското правителство издигна насилието на ново равнище с използване на изтребители "МиГ", след това с пускане на варели с тротил, а неотдавна с най-ужасното - касетъчни бомби, заяви Фабиюс на среща в Париж с граждански лидери от контролирани от бунтовниците части на Сирия.

По думите му бунтовниците се сдобиват с тежко въоръжение, което принуждава правителствената авиация да бомбардира контролираните от опозиционните сили райони безразборно от голяма височина, поради което ударите са по-неточни, посочи Ройтерс.

През последните дни се появиха любителски видеозаписи, на които се виждат бунтовници, използващи изстрелвани от рамо ракети земя-въздух. Днес активисти разпространиха кадри, показващи според тях сирийски военен хеликоптер, който пада към земята и избухва в пламъци.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че хеликоптерът е бил свален край град Маарат ан Нуман, отбеляза агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase