ООН подготвя планове за мироопазващи сили в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Обединените нации подготвят различни планове за изпращане на мироопазващи сили в Сирия, които да са там по силата на договорено примирие или политическа сделка, но все още е рано да се каже каква би била тяхната численост. Това каза пред журналисти шефът на мироопазващите мисии на световната организация Ерве Ладсу, предаде Ройтерс.

Посредникът на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими се опитва да убеди сирийското правителство и бунтовниците да приемат спиране на огъня по време на тридневния мюсюлманския празник Курбан Байрам, който започва в петък.

Още по темата

Според дипломати, ако се стигне до по-продължително примирие, отделът на ООН, отговарящ за мироопазващите мисии, е обещал на Брахими, че може да събере до 3000 наблюдатели, които да държат далеч един от друг участниците в конфликта и да поддържат примирието.

Ладсу още каза, че има различни варианти, но добави, че засега според него е рано да се говори с числа, защото те ще зависят от ситуацията и задачите, които ще трябва да изпълняват миротворците.

По принцип за изпращане на каквито и да било наблюдатели на ООН в Сирия ще е необходимо одобрението на Съвета за сигурност. Нито сирийската армия, нито въстаниците са показали признаци за намаляване на активността си с наближаването на Курбан Байрам, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase