Мъже от Хула показват тялото на дете на наблюдател на ООН. Снимка: Reuters

Призоваваме цялата международна общност да окаже натиск срещу режима в Сирия. Това заяви днес Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън.

Той отбеляза, че днес следобед предстои заседание на Съвета по политика и сигурност (постоянен орган към ЕС), за да се предвидят следващи мерки, както и за да бъдат обсъдени резултатите от последните разговори по темата с Москва.

Русия има важна роля не само заради позицията си на международната сцена, а и заради отношенията между Москва и Дамаск, посочи говорителят. По неговите думи е много важно Русия да може оказва натиск над Сирия, както е правила преди. Необходимо е целият свят да увеличи натиска срещу Дамаск, заяви Ман. Той добави, че през следващата седмица се очаква разговор на Ащън с руския външен министър Сергей Лавров.

Ман съобщи, че Ащън е разговаряла в неделя с Кофи Анан преди сегашното му посещение в Сирия. Двамата са обсъдили възможностите за осигуряване на хуманитарен достъп до страната и ролята на Русия. Позицията на Ащън е, че планът на Анан трябва да бъде приложен незабавно, изцяло и безусловно, защото е най-добрият начин за изход от положението.

Още по темата

Изглежда санкциите, предприети дотук, не дават подходящия резултат, но ги преразглеждаме постоянно, всяка седмица, и е възможно да разширим техния обхват отново - това е процес, отбеляза говорителят в отговор на въпрос за ефекта от налаганите ограничения срещу служители и юридически лица, свързани със сирийския режим. Насилието в Сирия трябва да спре, оказваме натиск срещу режима и призоваваме всички (страни в конфликта) да прекратят насилието, положението може да се промени само с мирни преговори, заяви говорителят на Ащън.

Междувременно сирийският президент Башар Асад се срещна днес с пратеника на ООН Кофи Анан, предаде сирийската агенция САНА, цитирана от Ройтерс. Срещата се състоя след клането в сирийското село Хула, за което сирийското правителство обвинява ислямистки екстремисти, а наблюдатели на ООН подозират армията.

Анан се опитва да спаси мирния план, подкрепен от ООН и Арабската лига, но само забави кръвопролитията в 14-месечното въстанието срещу управлението на Асад.

Пратеникът на ООН и Арабската лига призова вчера властите в Дамаск да прекратят убийствата след отблъскващото престъпление миналата седмица в Хула, където бяха убити най-малко 108 души, много от тях деца.

Наблюдателите на ООН в Сирия са установили, че по-малко от 20 от избитите 108 души в град Хула са загинали от артилерийски и танков обстрел, а останалите са били екзекутирани. Това заяви днес канцеларията на Върховния комисар на ООН за правата на човека, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Разследването на ООН е показало, че цели семейства са били убити в домовете си при клането в Хула миналата седмица.

Повечето жертви са били застреляни от близко разстояние.

Оцелели казали на наблюдателите, че повечето жертви са били убити при два масови разстрела, извършени от проправителствени милиции в близкото село Талдау.

По данни на ООН в Хула са избити 108 души, от които 49 деца и 34 жени. Зверството предизвика остри международни критики срещу режима на сирийския президент Башар Асад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase