Масово погребение на жертвите в сирийското село Хула. Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди сирийското правителство за атаките с тежко оръжие срещу село Хула, където са загинали най-малко 108 души, включително много деца.

"Съветът за сигурност категорично осъди убийствата, потвърдени от наблюдателите на ООН, на десетки мъже, жени и деца и раняването на още стотици в село Хула край Хомс при нападения, при които правителствената артилерия и танкове са
обстрелвали жилищен квартал", се казва в цитирана от Ройтерс декларация на председателя на Съвета за сигурност. Документ на Съвета за сигурност няма обвързващ характер.

Съветът за сигурност осъди също така убийствата на цивилни чрез стрелба от близко разстояние и чрез тежко физическо малтретиране, се казва в декларацията. Подобно жестоко използване на сила срещу цивилно население е нарушение на международното право и и на задълженията на сирийското правителство, посочени в резолюциите на Съвета за сигурност, се посочва в декларацията.

За видяното в сирийското село пред Съвета чрез видеоконферентна връзка докладва ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия Роберт Муд.

Русия подкрепи документа на Съвета за сигурност и осъди убийствата в Хула, но заяви, че не може цялата отговорност за случилото се да се възлага на сирийските власти.

Не може цялата вина за трагедията в сирийското село Хула да се възлага на сирийските власти, защото правителствените войски не се влизали в Хула, заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Александър Панкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана известно, че още 33 души са били убити вчера при офанзива на сирийската армия в град Хама. Седем от убитите са деца под 16-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за правата на човека.

Градът е бил обстрелван с тежки картечници и ракети. Ранени са над сто души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase