Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Разгласени в медиите официални сирийски документи разкриват как президентът Башар Асад лично одобрява планове, подготвени от правителствения кризисен център, определящи като приоритет смазването на протестите срещу режима, така че размириците да не обхванат Дамаск, пише британският в. "Гардиън".

Стотици страници поверителни материали, с които се е сдобила телевизия "Ал Джазира", описват организирани всеки ден срещи на началниците на всички служби за сигурност и разузнаване в Сирия, на които се прави преглед на събитията и се издават заповеди, одобрявани след това от Асад.

"Ал Джазира" заяви, че е получила документите от ръководителя на информационния отдел на кризисния щаб Абдел Маджид Баракат, който се крие в Турция с опозиционни активисти, посочва "Гардиън". Материалите хвърлят повече светлина върху стратегията на режима за потушаване на въстанието, включително включването на хиляди членове на милиция, наречена "шабиха", и хора от партията Баас в операции, целящи да изолират Дамаск, Алепо, Идлиб и други големи градове от околните райони.

Още по темата

Документите показват, че отговорност за главните площади в столицата имат различни клонове на огромния сирийски апарат за сигурност, включително прочутия директорат на разузнаването на военновъздушните сили, който е обвиняван за жестокости и изтезания от поддръжници на опозицията и чуждестранни правозащитни организации.

Според материалите в петъците, когато са най-големите антиправителствени протести, планът е да се изолира Дамаск с помощта на 35 контролни пункта, следящи движението. Пътищата от близките градове към столицата редовно са затваряни, а само в централната джамия на Омаядите са разположени 1000 служители на силите за сигурност.

Според "Ал Джазира" от документите става ясно, че Асад лично одобрява мерките за смазване на протестите. Неговият подпис се вижда на документ, постановяващ лишаване от свобода на предполагаеми демонстранти.

В един от документите правителството предупреждава външния министър за държави, които се опитват да убедят сирийски дипломати да дезертират.

Документите стават обществено достояние в момент, когато в Дамаск се водят най-сериозните боеве от началото на въстанието в Сирия, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase