Сирийският град Хомс. Снимка: архив, Reuters

Сражения избухнаха в западния квартал на сирийската столица Дамаск Меза, където са разположени централите на силовите ведомства.

Представител на опозицията заяви пред телевизия „Ал Джазира“, че при боевете с бунтовниците силите на реда и военните части са понесли загуби. Сраженията започнаха още в ранните сутрешни часове.

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека 18 войници от силите на президента Башар Асад са били ранени при сраженията. Центърът описва престрелките като "най-тежките и най-близките до центрове на силите за сигурност в Дамаск от началото на революцията" преди една година.

По-късно взривове от гранати и автоматични откоси се чуха в кварталите Кабун и Хараста при изхода на столицата, както и в редица съседни предградия. Според опозиционни източници над 200 войници от Трета механизирана бригада, която е дислоцирана в Каламун, са преминали в редиците на опозиционната Сирийска свободна армия.

Сега сирийските сили за сигурност провеждат операции по претърсване и арести в Меза. Жител на Дамаск заяви, че столицата "прилича на казарма" след изпращането на големи военни части в нея.

Още по темата

През януари бунтовниците от Свободната сирийска армия за кратко успяха да вземат под контрол няколко предградия на Дамаск. В Меза се проведоха големи антиправителствени акции.

Изостря се положението и в два други града - Рака и Деxр аз Зур, където бунтовниците превзеха редица квартали и блокираха пътища със свои барикади. Те нападат войниците, които охраняват държавни учреждения, партийни офиси и учебни заведения. От Алепо и Дамаск се изпращат военни подкрепления.

Вчера при експлозията на кола бомба в град Алепо загинаха двама души и 30 бяха ранени.

Ден преди това най-малко 27 души бяха убити и 97 ранени след два взрива в сирийската столица.

Държавната телевизия на Сирия нарече случилото се терористични нападения. Опозиционни активисти обаче обвиниха властите в организирането на експлозиите с цел дискредитиране на опозицията, посочва Би Би Си.

Президентът Башар Асад с всички сили се опитва да потуши започналото преди година въстание, което първоначално беше мирно и насочено към демократизиране на страната. След твърдия отговор на властите обаче то все повече приема облика на яростна въоръжена борба.

Самият президент Асад настоява, че правителствената армия воюва срещу „въоръжени бандити, опитващи се да дестабилизират Сирия“.

По приблизителни данни на ООН в страната за изминалата една година са загинали над 8000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase