Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В тайници на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи има десетки милиарди долари, които ще му позволят дълго да воюва с въстаниците, твърди „Ню Йорк таймс“, като се позовава на източници от американското разузнаване.

„Полковник Кадафи контролира огромни запаси от валута в брой, събрани през последните години в централната банка на Либия и други банки в либийската столица“, пише изданието.

Тези пари, които са в либийски динари, американски долари и евентуално и друга валута, ще позволят на либийския лидер да плаща на верните му войски, на африкански наемници и на политическите си привърженици, съобщи пред журналист от „Ню Йорк таймс“ високопоставен представител на американското разузнаване, пожелал анонимност.

Огромните резерви от пари в брой съществено намаляват ефекта от икономическите санкции, наложени от световната общност срещу правителството на Кадафи, продължава вестникът.

Международните санкции засягат само парите, които са държани в чужбина, и нямат особен смисъл, ако Кадафи разполага с огромни запаси от пари в брой вътре в страната, пише ВВС.

Междувременно Белият дом омаловажи направена в четвъртък разузнавателна оценка, според която силите на либийския лидер Муамар Кадафи са по-добре въоръжени и ще надвият бунтовниците, ако конфликтът в Либия продължи дълго, предаде ДПА.

Съветникът на президента Обама за националната сигурност Том Донилън заяви пред журналисти, че оценката на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър е едностранчива и не взема предвид оказвания над режима на Кадафи международен натиск, нито помощта, която биха могли да получат бунтовниците в Либия.

Още по темата
"Не мисля, че това е най-информативният анализ", каза Донилън. Според Клапър големият либийски арсенал от руско оръжие означава, че войските на Кадафи са по-добре въоръжени и имат по-добро материално-техническо обезпечение от бунтовниците, което в дългосрочен план би позволило на режима да надделее, пише БТА.

"Либия има доста стабилна наземна структура за въздушна отбрана, радари и ракети земя-въздух. Всъщност тя е втората по големина в Близкия изток след тази на Египет", заяви Клапър пред сенатската комисия за въоръжените сили.

Донилън заяви, че тази гледна точка се основава единствено на военния капацитет на силите на Кадафи и не взема предвид различните динамики в региона, включително размириците в Близкия изток с искания за промени в управлението и нарастващата международна изолация на Кадафи чрез налагането на санкции.

"Клапър представи анализ на ресурсите на режима. От гледна точка единствено на издръжливост при продължителен конфликт стигате до неговото заключение", каза Донилън.

Той отбеляза, че сега на Кадафи е наложено оръжейно ембарго, което може да ограничи бъдещата му способност да воюва, а освен това расте подкрепата за бунтовниците, които контролират източна Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase