Снимка: Reuters

Либийският лидер Муамар Кадафи е наредил да бъдат екзекутирани пилотите, отказали да изпълняват заповеди.

Това заяви пред телевизия „Ал Джазира“ подполковник от военновъздушните сили, преминал на страната на демонстрантите.

Според Касем Наджаа в редиците на офицерския корпус са извършени множество арести, след като военни минаха на страната на въстаниците.

Всички писти на летището в Бенгази са разрушени, съобщи Ройтерс, като цитира египетския министър на външните работи Ахмед Абул Гейт.

Самолетите не могат да кацат на аерогарата в града, който е под контрола на протестиращите срещу режима на Муамар Кадафи.

Елитни части на либийската армия и африкански наемници провеждат спецоперация в квартали на Триполи. Срещу населението се стреля с картечници, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В понеделник бе съобщено за въздушни нападения над жилищни квартали в града. Синът на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, призна, че е имало бомбардировки, но те са били само на складове с боеприпаси и военни гарнизони, „поддържащи заговора“.

Той обаче отхвърли твърденията за въздушни удари по жилищни квартали и демонстранти.

Междувременно върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова за международно разследване на нападенията срещу антиправителствените демонстранти в Либия и заяви, че атаките може да прераснат в престъпления срещу човечеството.

Още по темата
22 фев 2011 07:42

Тя призова за незабавно прекратяване на нарушаването на човешките права и осъди изпращането на армията срещу цивилни либийци.

„Повсеместните и системни атаки срещу цивилното население може да прераснат в престъпления срещу човечеството“, заяви Нави Пилай, цитирана от Ройтерс.

И Организацията ислямска конференция (ОИК) днес осъди остро употребата на сила срещу цивилни в Либия.

ОИК определи мерките на режима срещу демонстрантите като „хуманитарна катастрофа,
несъвместима с ислямските и човешките ценности“.

Организацията призова либийските власти незабавно да спрат насилието, съобщава ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase