Протестиращи запалиха снимка на Муамар Кадафи по време на демонстрация в Париж. Снимка: БТА
fallback

Либийският лидер Муамар Кадафи отказа да се оттегли от властта, въпреки мащабните протести срещу управлението му в Либия.

Кадафи, който е на власт от 41 години, заяви в обръщение към народа, че няма да напусне страната и ще умре „като мъченик“.

Либийският лидер заяви, че безредиците вредят на имиджа на страната и обвини протестиращите, че са „страхливци и предатели“.

Видимо гневен Кадафи обвини демонстрантите, че „играят игри с единството на страната“, нарече ги терористи и предупреди, че „ако не правите каквото ви казвам, ще избухне гражданска война".

Oще по темата
22 фев 2011 07:42
86

Той призова поддръжниците си да излязат по улиците и заяви, че армията и полицията ще възстановят реда в страната.

„Ако се наложи, ще използваме сила“, увери полковникът.

Кадафи заяви изтъкна, че той не е президент на страната, а лидер на революцията.

„Искам да спрете“, обърна се Кадафи към протестиращите и заяви, че всеки, който действа срещу Либия, ще бъде наказан със смърт.

"Засега не съм наредил да се стреля", изтъкна лидерът. Той предупреди, че наказанието за изменниците е екзекуция, като се позова на либийските закони. После заяви, че виновните ще бъдат съдени.

Либийският лидер обеща, че още утре ще бъдат формирани нови Народни комитети и общински съвети и отбеляза, че либийците могат да имат конституция и съдебна система, каквато поискат.

"Либия e модел за другите страни в Азия и Латинска Америка. Либия ще бъде лидер на целия свят", заяви той.

Това беше първата реч на Муамар Кадафи, която той произнася от старта на протестите в Либия. По данни на правозащитни организации поне 300 души са убити, откакто започнаха протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

212

До "какво ще ст

преди 13 години

Хаха, много си зле. Мислиш ли, че на американците им пука за либийския народ??? Или пък им е пукало за сърбите, афганистанците и иракчаните????? Та те за собствения им народ не ги е грижа - взривиха си сами кулите само и само да имат повод да нападнат Афганистан..

211

какво ще стане

преди 13 години

"Засега не съм наредил да се стреля" - това е!Във всеки един момент обаче тоз може да нареди да се стреля и ако дори и един политически протестиращ бъде убит по негова заповед заради възгледите си, то тежко им и горко на братята либийци - америка ще защити и либийския народ, както го направи това с народа на бивша югославия. Даже по-добре ще го защити защото в щгославия толкова много петрол няма. Синът на на Кадафи също смъкна демократичната си маска, така че се гответе за "интересни" събития

210

петре

преди 13 години

Кадафи ще даде със сигурност пример на света , такъв какъвто не е виждан от 67 години .

fallback