Снимка: Pixabay

По време на Европейската среща на върха в Залцбург премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че “незначителното българско малцинство” трябва да бъде включено в преамбюла на конституцията на страната му. Според Мицкоски ставало дума за около 800-900 души, които определят себе си като “част от българската общност”.

Премиерът подчерта още, че “фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте” заради новите условия, които се поставят пред Скопие. Мицкоски твърди, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съдът за правата на човека в Страсбург многократно е санкционирал София във връзка с този въпрос.

Пред Nova News Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Скопие, каза, че тези числа са влезли в лексиката на Мицкоски още преди да стане премиер и той е уточнявал, че това са хората от последното преброяване, вписали, че българският е техен майчин език и говорят на него в семейството си.

Председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов обясни, че в РСМ има немалък брой държавни функционери с българско гражданство.

“По Конституция в България всички сме български граждани, с равни права и задължения. Мицкоски не е прав да говори за македонско малцинство у нас, още повече за това, че тези хора нямат права. Те си правят чествания, имат различни събития. Присъдите в Страсбург нямат нищо общо с индивидуалните права на хората, които се самоопределят като македонци у нас. Наказанията са свързани с уставите на дружествата, които тези хора опитват да регистрират и несъответствието им с Конституцията на България”, каза още Стоянов.

По думите му, ако притежаваш български паспорт в РСМ, това се използва като дискредитиращ фактор. “Неслучайно хората, които притежават български паспорти, не обявяват това”, допълни тезата му Величкова.

Стоянов смята, че в Северна Македония хората се страхуват да декларират българското си гражданство. “Точно затова са тези коментари кой техен министър е българин. Има хора със сръбско гражданство, които са министри в Северна Македония, но за тях няма проблем. Това е форма на дискриминация, на която България и МВнР трябва да обърне внимание”, добави той.

“България трябва да се държи като държава, която има своите национални интереси, така че да отвръщаме с някакви декларации на всяко нещо, което се случва в РСМ би изтощило тези инструменти, които биха могли да бъдат използвани в дипломацията”, каза Величкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase