Снимка: БГНЕС

Новият македонски премиер Християн Мицкоски се зарече, че "българският диктат няма да мине", докато той изпълнява длъжността.

Мицкоски положи клетва в парламента и използва конституционното име на страната - Северна Македония. Но непосредствено преди да получи подкрепата на мнозинството, се обърна към опозицията.

"Вашата теза, че казваме едно за Преспанския договор, а правим друго, е не само невярна и срамна. Нека обясня още нещо. Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим. Ясно беше, че тази работа, както е замислено от вас или от някой друг, няма да върви така. Ще кажа срамното прилагателно (има предвид "Северна"), защото това ме кара да се замисля за позора, който причинихте на моята родина, моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях. В този момент и аз като човек ще трябва да капитулирам пред вас и да кажа това срамно прилагателно, защото е част от Конституцията, която като министър-председател трябва да спазвам. Моята ежедневна работа ще бъде да се справям по-добре, да работя съвестно, да не разочаровам гражданите, въпреки хаоса, който оставихте след себе си. Това ще моята борба", заяви новият министър-председател на РСМ.

Новата правителствена коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент.

Депутатите от бившата управляваща партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Левицата гласуваха "против" кабинета, а народните представители от Европейски фронт (Демократичен съюз за интеграция) напуснаха заседанието малко преди вота.

В новото правителство ще има 24 членове, включително премиера, от които 15 са предложения на ВМРО-ДПМНЕ. Останалите министерства са разпределени между представители на коалиционните партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase