Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски  и бъдещ премиер на РСМ заяви, че страната му е “в клинична смърт”. На днешната парламентарна сесия се обсъжда проектокабинета, Мицкоски обеща "инвестиция от 400 милиона евро на 25 юни, последвана от намаляване на данъците и увеличение на пенсиите", посочва БГНЕС.

"Идва часът, когато родината трябва да направи повече за гражданите. Всеки от вас е направил всичко за родината си, сега е време тя да направи за вас. Според информацията, която имаме, ситуацията в няколко области е близка до клинична смърт, институциите са доведени до колапс. Ние ще реагираме решително и обществеността ще бъде информирана за всичко. Няма да искам 100-дневен меден месец, обявявам инвестиции веднага, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро", каза Мицкоски.


На заседанието е присъствала и Гордана Силяновска-Давкова , президент на страната, както и представители на дипломатическия корпус.

"Правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция и ще работи усърдно за хармонизиране на политиките с европейските стандарти, напредвайки целта за пълноправно членство в Европейския съюз", заяви Мицкоски. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ допълни, че заедно с партньорите от ЕС ще продължават заедно да работят в името на външната политика на страната.

"Подкрепата за Украйна да се защитава и да защитава своя суверенитет и териториална цялост също продължава", добави бъдещият премиер.

Според Правилника за дейността на събранието сесията е предвидена да продължи най-много два дни, тоест трябва да приключи най-късно утре в полунощ. Правителството ще бъде избрано, ако за него са гласували мнозинството от общия брой на депутатите.

Новото правителство ще има общо 20 министерства, с четири повече от преди. Правителството ще е от 24 членове. Освен министър-председателя ще има още 23 вицепремиери и министри, 20 от които с ресори. Мицкоски ще има петима заместници или вицепремиери, като един от тях ще бъде "първи вицепремиер".

В правителствения кабинет 15 души са от коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, шестима от албанската коалиция "Вреди"/ВЛЕН" и двама от „ЗНАМ“. Трите партии имат мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase