Снимка: БГНЕС

За всички във Великобритания беше шок, когато Майкъл Мозли, лекар и известен телевизионен водещ в Обединеното кралство, беше открит мъртъв по-рано този месец. Той издъхнал, след като се разхождал при ужасно високи температури на гръцкия остров Сими.

Но след неговата гибел започна една поредица смъртни случаи и изчезвания на туристи в Гърция. Това се случва на фона на мощна гореща вълна още в самото начало на лятото. Температурите надвишават 40 градуса по Целзий.

Миналият уикенд холандски турист беше открит мъртъв на остров Самос. На следващия ден тялото на американски турист е намерено на Матраки, малък остров западно от Корфу. Албърт Калибет, друг американски турист, е в неизвестност, откакто е тръгнал на поход на 11 юни на Аморгос. А две французойки изчезнаха на Сикинос, след като излязоха на разходка.

Телата на загиналите все още трябва да бъдат изследвани, за да се установи точната причина за смъртта, но властите предупреждават хората да не подценяват въздействието на високите температури.

"Има общ модел", казва Петрос Василакис, говорител на полицията за Южно Егейско море, пред Ройтерс. "Всички те са отишли на разходка при високи температури".

Някои учени казват, че случващото се в Гърция е предупредителен знак за въздействието на екстремната топлина върху тялото, и по-специално върху мозъка, потенциално причинявайки объркване, засягайки способността на хората за вземане на решения и дори възприятието им за риск.

Тъй като изменението на климата подхранва по-дълги и по-тежки горещи вълни, учените се опитват да разгадаят как нашите мозъци ще се справят.

Мозъкът е "главният ключ"

Изследванията традиционно се фокусират върху въздействието на екстремната топлина върху мускулите, кожата, белите дробове и сърцето, но "за мен мозъкът е ключът към всичко", казва Дамян Бейли, професор по физиология и биохимия в Университета на Южен Уелс, пред CNN. Това е "главният превключвател" за тялото.

Телесната температура се регулира в мозъка. Хипоталамусът, малка структура с форма на диамант, действа като термостат. Той изпълнява деликатен танц, за да поддържа вътрешната температура на тялото на или много близо до 37 градуса по Целзий. Когато е горещо, хипоталамусът активира потните жлези и разширява кръвоносните съдове, за да охлади тялото.

Но мозъкът функционира добре в тесен диапазон от температури и дори малки промени могат да го повлияят. Много хора ще познават усещането за бавност и мързел в топъл летен ден.

Но тъй като топлината се увеличава, това може да има сериозни ефекти, включително намаляване на течностите в тялото и намаляване на притока на кръв към мозъка, каза Бейли. Той сравнява мозъка с Хамър - той се нуждае от огромни ресурси, за да функционира.

Тестовете, които той е провел върху участници в изследването в екологична камера, където той повишава температурите от 21 до 40 градуса по Целзий, показват спад в притока на кръв към мозъка с около 9% до 10%.

"Това е голяма работа от гледна точка на липсата на достатъчно гориво в двигател, който работи през цялото време на висока скорост", обяснява Бейли.

А това оказва влияние. Екстремната топлина може да наруши типичната мозъчна дейност, допълва Ким Мейденбауер, невролог от Вашингтонския държавен университет. Мозъчните мрежи, които обикновено позволяват на хората да мислят ясно, да разсъждават, да помнят и да конструират и формулират идеи, могат да бъдат "извадени от строя", казва тя пред CNN.

Става по-трудно да се вземат сложни решения, като например коя пътека да поеме на похода - решение, което звучи просто, но изисква претегляне на множество различни фактори.

Има също доказателства, които предполагат, че хората са по-склонни да вземат рискови решения и да се ангажират с импулсивно поведение, когато са изложени на топлина, добавя тя.

Промененото възприемане на риска, съчетано с нарушена когнитивна функция, може да има много сериозни последици. "Не говорим само за това, че може да прегреете и да имате слънчево изгаряне", казва тя. "Говорим за потенциално животозастрашаващи (ситуации), като вземане на лоши решения, замъгляване на преценката ви."

Учените едва сега започват да разкриват диапазона от въздействия, които топлината има върху мозъка, не само по отношение на вземането на решения, но и настроението, емоциите и психичното здраве.

"Нашето разбиране е наистина доста минимално", казма Майденбауер. "В този момент това е една голяма мистерия."

Кой е уязвим?

Някои хора са по-уязвими от топлината от други. Възрастните хора, особено тези над 65 години, са изложени на по-голям риск, тъй като телата им не винаги се терморегулират добре. Всички изчезнали в Гърция хора са били на възраст над 50 години.

Много малки деца и бременни жени също са изправени пред повишен риск, както и тези с предшестващи заболявания, включително психични заболявания.

Но топлината може да бъде опасна за всеки.

През 2016 г. екип от учени проследи 44 студенти по време на гореща вълна в Бостън и установи, че тези без климатик са имали значителни спадове в когнитивните си способности.

"Никой не е имунизиран срещу въздействието на топлината върху здравето", казва Хосе Гилермо Седеньо Лоран, един от авторите на изследването и асистент в Училището по обществено здраве Rutgers. "Нашият мозък е изключително чувствителен орган."

Някой, който е в добра форма, разбира опасностите и носи много вода, все още е в опасност, ако реши да отиде на поход при много високи температури, обяснява Бейли. "Вземате грешни решения и това може да ви коства живота."

Как да се предпазите

Има поведенчески фактори, които хората могат да предприемат, за да се защитят и да намалят риска, казват експертите.

Те включват липса на упражнения през най-горещите части на деня, вместо това активна дейност в най-хладните части на деня и търсене на сянка, когато е възможно. Носенето на широки дрехи и поставянето на компреси с лед върху главата и шията също могат да помогнат.

Пиенето на вода е жизненоважно и не само когато се чувствате много жадни, казва Бейли. Важно е да не стигате до момента, в който тялото губи течности по-бързо, отколкото може да ги поеме. Експертите препоръчват и електролитни напитки, които могат да помогнат за заместването на част от течностите, загубени чрез изпотяване.

"Използвайте приложения за споделяне на местоположение", казма Майденбауер. "Уверете се, че някой знае къде се намирате."

В дългосрочен план редовните упражнения са важни - при условие че не са навън през най-горещите части на деня - тъй като могат да помогнат на тялото да терморегулира. "Колкото по-добър сте, толкова по-устойчив сте на тези климатични натоварвания на околната среда", казва Бейли.

Ще отнеме време, за да се разкрият точните причини за смъртта на онези, които са загубили живота си в Гърция, но има поука, която все още може да бъде извлечена от трагедиите, на мнение е Бейли.

"Без значение колко интелигентен или в каква форма може да си мислите, че сте... ако излизате навън при температури плюс 40 градуса по Целзий, дори и да сте добре подготвен, вие се изправяте пред предизвикателства."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase