Снимка: БГНЕС

Почти цяла Черна гора остана без електрозахранване заради прекъсване на мрежата, съобщава Черногорската електроразпределителна система (CEDIS), цитирани от новинарския портал Виести. Балканските медии съобщават, че по-голямата част от Далмация и значителна част от Босна и Херцеговина, включително Сараево, Зеница и Баня Лука, също са останали без електричество.


Сплит, Шибеник, Омиш, Макарска, Дубровник, Задар и множество хърватски острови са останали без ток, пише “Слободна Далмация”, цитира bTV. Тирана, Дуръс, Шкодра и Саранда също са били оставени на тъмно.

Хърватската информационна агенция ХИНА съобщава, че всичко е започнало от Черна гора, а след това прекъсването на електрозахранването е засегнало Босна и Херцеговина, а по-късно и Хърватия. Такова прекъсване не се е случвало досега в тези три държави. Не е ясно каква е точната причина, но се предполага, че заради високите температури консумацията е скочила и системата е колабирала.

"Все още не знаем причината, но цялата енергийна система излезе от строя. Правим всичко, за да запазим съоръженията в ТЕЦ Тузла в безопасност“, каза за Кликс Фуад Муминович, директор на ТЕЦ Тузла.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase