Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се изказа с остър тон и предупреди кандидат-премиерът на РСМ Християн Мицкоски да спазва Преспанското споразумение, за да няма “неприятно преживяване”. Очаква се двамата лидери да се срещнат очи в очи на срещата на НАТО в налачото на юли.

Мицотакис продължи с изявлението си, казвайки че предизборният период е приключил и договорът от Преспа трябва да се спазва. “Нека даде категорично изявление, когато официално встъпи в длъжност като министър-председател, че спазва Преспанското споразумение”, каза Мицотакис пред гръцката телевизия "Антена", визирайки македонеца Мицкоски.

“В противен случай единственото, което ще може да постигне, е едно много неприятно първо преживяване, когато всички заедно се срещнем във Вашингтон, на 75-ата годишнина на НАТО, в началото на юли”, добави гръцкият премиер. Мицотакис допълни, че на срещата на върха на НАТО въпросът ще бъде повдигнат.

Въпреки критиките, които оправи към бъдещото правителство на съседната държава, Мицотакис смята „хората в Северна Македония за приятелски настроени”.

“Пътят към Европа минава през Гърция и през добрите отношения с Гърция“, подчерта гръцкият премиер и допълни, че това важи и за Албания.

Попитан дали все пак Гърция обсъжда възможността да наложи вето на двете страни по пътя им към ЕС, Мицотакис отговори, че не би трябвало да има причина да се стигне до това. “Но мисля, че бях напълно ясен”, допълва БГНЕС.

Днес Мицкоски ще получи мандат за съставяне на правителство от президента Гордана Силяновска-Давкова. По време на своята клетва на 12 май Силяновска използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение. Тя предизвика международен дипломатически скандал.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Споразумението трябваше да край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase