Снимка: БГНЕС

Ислямистки съюзник, превърнал се в съперник, се оказа ново главоболие за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се бори да затвърди властта си след историческото поражение на местните избори.

Ислямистката Партия на новото благоденствие, която получи повече от 6% от гласовете на изборите в неделя, подкрепи преизбирането на Ердоган за президент преди 10 месеца, но този път проведе агресивна кампания срещу неговата Партия на справедливостта и развитието (AK). Промяната допринесе за съкрушителни победи на опозиционна Републиканска народна партия (CHP) в Истанбул и други големи градове, както и за безпрецедентни навлизания в бивши крепости на формацията на Ердоган, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

В резултат на това 70-годишният Ердоган е изправен пред задълбочен контрол на щетите, докато се бори с най-дълбоката криза с разходите за живот в Турция от десетилетия насам. Предизвикателството пред него е да се съсредоточи не само върху възраждащата се CHP, която е неговият традиционен главен политически противник, но и върху онези от собствената му консервативна база, които се преориентираха към Партия на новото благоденствие.

Още по темата
Ислямистите се отдръпнаха от президента на фона на продължаващата война на Израел срещу "Хамас" в Газа и на митинги на Партията на новото благоденствие протестираха срещу правителството, което продължава да търгува с Израел. Ръководена от Фатих Ербакан, 44-годишния син на първия ислямистки премиер на Турция, покойния ментор на Ердоган Неджметин Ербакан, партията се превърна в глас на благочестивите мюсюлмани, които се противопоставят на смъртта на хиляди палестинци, както и на турските икономически трудности и корупция.

Правителството на Ердоган отказва да намали значително търговията с еврейската държава и е малко вероятно да го направи в отговор на критиките на партията. Междувременно промяната в паричната политика, насочена към повишаване на разходите по заемите, все още не е успяла да укроти необузданата инфлация, която се очаква да достигне своя връх от 70% през следващия месец, тъй като цените на основните хранителни продукти продължават да растат.

"Разочарованието от икономиката предизвика забележимо преориентиране на избирателите на партията на Ердоган към Партията на новото благоденствие, което въплъщава ислямисткото наследство на Ербакан", казва Теммуз Игит Безмез, консултант в Истанбул Икономикс. "Партията на новото благоденствие се утвърди като надеждна алтернатива на Партията на справедливостта и развитието".

Оферта за удължаване

Въпреки че Ердоган има мандат да остане на президентския пост до 2028 г. - официално последният му мандат - промяната в политическия пейзаж означава, че той може да се затрудни да извърши необходимите маневри за удължаване на управлението си. Президентът се нуждае от поне 360 гласа в 600-местния парламент, за да свика предсрочни избори или да инициира референдум за нова конституция, а в момента той и националистическият му съюзник не разполагат с толкова депутати.

Според запознати Ердоган може да бъде принуден да се откаже от някои от изпълнителните си правомощия и да направи отстъпки, за да се опита да спечели нови политически съюзници в парламента. Той може да потърси съюзи с три други партии, сред които Партия на доброто, Партия на щастието и Демокрация и напредък, които се представиха изключително слабо на местните избори, но запазват контрол върху 73 места, казаха тези лица, като помолиха да не бъдат назовавани поради поверителността на въпроса.

Заместник-председателят на Партията на новото благоденствие Суат Килич заяви, че критиките на партията му към лошото управление на икономиката от страна на правителството, както и обвиненията в подкупи, корупция и екстравагантни разходи са ключът към успеха.

"Критикувахме негативите по отношение на икономиката и тръжните процедури", каза Килич в интервю. "Обещахме да предотвратим показността и корупцията."

Самооценка

След поражението си Ердоган обеща да преразгледа политиките на партията си и се очаква да пренареди водещите членове на правителството, за да заздрави връзките си с електората. Той вероятно ще търси и начини да възстанови връзката на правителството и партията си с обикновените избиратели, като подобри връзките на местно ниво.

"Дори затварянето на книгата за изборите, която изморяваше страната ни, народа ни и икономиката ни през последната година, е голяма печалба", заяви Ердоган, когато се призна за победител в неделното състезание. "Важно е всички ние да използваме добре това време заедно".

Президентът обеща да запази настоящата икономическа политика под ръководството на финансовия министър Мехмет Шимшек, за да се опита да се справи с инфлацията, като заяви, че очаква положителни резултати през втората половина на годината. Това е задължително, ако той иска да възстанови намаляващата си популярност.

"Ердоган вероятно ще продължи да подкрепя политиката на Шимшек в краткосрочен план, като същевременно ще изисква бързо възстановяване на икономиката", казва Емре Пекер, директор за Европа в Eurasia Group.

Още икономически новини и анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase