Снимка: БГНЕС

На вчерашните местни избори в Турция кметски постове в 11 окръга (от общо 81) са спечелени от жени, показват неокончателните резултати, цитирани от БТА. Агенцията отбелязва, че до неотдавна единствената жена-кмет на голяма община в южната ни съседка бе кметицата на Газиантеп - Фатма Шахин.

Според почти 100 процента от обработени бюлетини на местните избори на 31 март опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и нейните кандидати печелят за първи път от десетилетия.

Повечето от новите кметици са именно от НРП. На второ място са кметиците на прокюрдската партия ДЕМ, което се случва за пръв път в историята на Турция. Сред новоизбраните кметици е родената в България Мелек Мъзрак Субашъ от НРП, която спечели вота за кмет на град Биледжик.

Тя е родена в Разград, изселва се заедно със семейството си през 1989 г. в Турция. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Досега е била заместник-кмет на Биледжик.

За пръв път общината в пограничния град Одрин и общината в град Текирдаг ще се ръководят от жени.

В Одрин кметският пост бе спечелен от Филиз Генчан Акън от НРП в много оспорвана и критична надпревара с кандидатите на ПСР и на "Добра партия". В Текирдаг пък спечели Джандан Юджеер.

Фатма Шахин от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за трети път спечели поста кмет на Газиантеп.

Йозлем Черчиоглу от НРП с резултат над 50 на сто бе избрана за трети мандат за кмет на голямата община на град Айдън.

В град Ескишехир, който има славата на най-европейския град на Турция, кандидатката на НРП Айше Юнлю спечели пред опонента от ПСР Неби Хатипоглу, който е с изселнически корени от България.

В град Афйонхисар кметския пост спечели Бурджу Кьоксал от НРП, а в Агръ - Хазал Арас от ДЕМ. В Батман предимство има Гюлюстан Сьонюк също от ДЕМ, сочат неоконачателните резултати.

Жени са и новите кметове от ДЕМ на град Диарбекир - Айше Серра Буджак Кючюк, и на град Сиирт - София Алагаш.

Главният съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Мехмет Учум, заяви, че властите не планират провеждане на предсрочни общи избори преди края на мандата на Ердоган през 2028 г.

"Тези, които залагат на предсрочни избори въз основа на гласовете, получени на местните избори, не трябва да си губят времето. Турция ще провежда реформи във всички области в продължение на четири години, като няма да има предсрочни избори до 2028 г. Под ръководството на президента Ердоган Турция ще премине към нов етап. Никой не бива да се съмнява в това", написа Учум в акаунта си в социалната мрежа "Екс"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase