Снимка: БГНЕС

„Ние сме заедно с посланик Гир към европейското бъдеще и очаквам той да се обади на колегата си в София, да говори с българското правителство и най-накрая да отвори пътя на Македония и македонските граждани към Европейския съюз, без диктат, без ултиматуми и без хегемонистични искания“, каза днес лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде БГНЕС.

Той тълкува изказването на посланика на ЕС в Скопие Дейвид Гир, който подчерта, че ако ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски в лично качество са „за“ Европейския съюз, е ясно какво трябва да направят за конституционните промени, и че няма да има повторно отваряне на преговорната рамка.

"Първият имплицитен въпрос е дали може да се постигне по-добро споразумение. Проследих дискусиите, които се проведоха от есента на 2020 г. до споразумението през юли 2022 г. Беше трудно и те бяха интензивни. Бяха направени компромиси и от двете страни. Нито една от страните – нито българската, нито македонската – не беше на 100% удовлетворена. Но такава е природата на компромисите. Това, което беше постигнато обаче, беше да се даде възможност на Северна Македония и България да оставят тези въпроси в миналото, да погледнат към бъдещето и да продължат решително напред. Мисля ли, че може да се договори по-добра сделка? Честно казано, не виждам възможност за такова нещо. Готов ли е ЕС да отвори отново преговорната рамка? Не мисля, че ЕС мисли за повторно отваряне на преговорната рамка. Надяваме се страната да продължи решително напред по европейския си път", заяви Гир по-рано днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase