Снимка: БГНЕС
fallback

Туристи масово отказват резервации в Гърция заради бушуващите в страната горски пожари, съобщи „Труд“.
Пушеците превърнаха въздуха в токсичен. Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън. Втори ден небето на Атина е покрито с дим от пожар, който бушува в подножието на планината Парнита. Миризмата на изгоряло се усеща в цялата гръцка столица. Гъстият дим над Гърция се разпростря чак до островите Малта и Сицилия.

Oще по темата

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, малки деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци.

Пожарите в Гърция не стихват, а щетите са огромни. Хората се евакуират, а хиляди домашни любимци се губят и озовават на улицата и вероятно биха се задушили без помощта на доброволци.

Огнената стихия бушува за шести пореден ден в Александруполис, Родопите и Кавала. В Комотини се намира български екип от пожарникари и водоносни коли.

Част от българските туристи бързо напуснаха Александруполис още в първите часове на огненото бедствие. Бягат туристи и от Кавала и Халкидики, където също димна завеса задушава атмосферата.

В капан са и българските шофьори на камиони, които са блокирани на пристанището в Александруполис заради задимяване по магистралата. Шофьорите се притесняват, защото имат срокове за доставка, а не знаят кога ще могат да отпътуват от пристанището.

Пожарите в Гърция опасно приближават българска граница. Титаничната борба със стихията продължава по фронтовете на връх Парнита. Огънят стремглаво се движи по посока на Атина. В северозападната част на гръцката столица - в атинския квартал Ано Лиосия, доброволци спасиха десетки домашни любимци - котки, кучета, костенурки. Без техните грижи животните, които загубиха стопаните си, най-вероятно щеше да са изпепелени от огнените езици.

В област Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1200 пчелни кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища. В област Фтиотида в Централна Гърция са изгорели 5000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Загинали са повече от 500 животни.

Унищожителните пламъци, разпалвани от силния вятър и сухото време през последните месеци, не спират да нанасят огромни и скъпоструващи за държавата щети.

Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се очаква ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите, предупреждават от Ситуационния център на Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

НАГЛИ ЛЪЖЦИ

преди 9 месеца

НЕ СЕ НАУЧИХА ТЪПИТЕ МУТРИ,ЗАВЗЕЛИ ЧЕРНОМОР,ЧЕ НЯМА ДА НИ ВЪРНАТ ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО БЕТОНИРАТ И НЯМА СВОБОДНА ЗОНА ПОЧТИ НИКЪДЕ ВЕЧЕ.НИКЪДЕ ГО НЯМА ТОВА.ЗНАЕМ, ЧЕ МЕДИИТЕ СТЕ ЕДНИ НАГЛИ ЛЪЖЦИ И СЛУГИНАЖИ НА ВЛАСТТА И МУТРИТЕ.Още миналата година дадох 15 лв. внякакво убито заведение в Бяла за точно три парчета краставица и две доматчета,а тази година сигурно ще е мин.ДВОЙНО.Що за мазохист трябва да се оставяш да те рекетират мутрите концесионери в пълен разрез със закона. 2/3 трябвадаеFREE

33

Анонимен

преди 9 месеца

Стига с тези лажи бе....... Гърция и да е пострадала както пострада от разни върхове за 3 и повече хилядолетия пак стой там силна и красива.32 милиона туристи сте има за тази година и хич няма да липса който иска да замине за бетолаиноморието.или турцистан

32

ХАХАХАХ

преди 9 месеца

След 4 дена заминаваме за около Кавала,НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ!То не бяха акули имало,отровни медузи,съблезъби тигри, вТурция пък медиите твърдяха било 50 гр., проверих за конкр.район-беше 35...И в същото време идилия по нашето море колко било чисто, идвайте българи,щото руснаците ги няма тази година,и приготвили нашите мутри целия плаж с платени чадъри и шезлонги, да няма къде багажа да си оставиш и наточили балтиите.Всичко живо пропищя колко по-скъпо е морето тук.Не сме мазохисти.СБОГОМ ЗАВИНАГИ!

fallback