Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"България е последната държава членка на ЕС, която може да ни чете лекции какво представляват критериите от Копенхаген и какво означават те, като се има предвид, че България е страната членка на Съвета на Европа, която най-малко уважава решенията на Европейския съд по правата на човека, 15-16 от които не е изпълнила", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски по повод писмото на президента на България Румен Радев до лидерите на страните от ЕС.

Oще по темата
Според Пендаровски в случая става дума за "рециклиране на старата българска позиция" и не вижда нищо ново, а в критериите от Копенхаген, които са основните за влизане в Европейския съюз, не се говори за история.

Президентът на Република Северна Македония заяви, че в ЕС знаят на какви критерии наистина трябва да отговаря една страна кандидат-член за ЕС и им е ясно, "че преди три години срещу Северна Македония е създаден прецедент с опитите на България да наложи исторически критерии или критерии за ревизия на историята".

"Нашият път към ЕС е ясен, става дума за преговорната рамка, която приехме миналата година. Нови искания не са позволени - тъкмо заради нея - и България се съгласи с това", посочи Пендаровски, според когото Република Северна Македония е „най-подготвеният кандидат за членство в ЕС в момента, в който започва преговорите”.

Пендаровски уточни, че в Подгорица на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа с Радев са имали "кратка куртоазна среща" и не са разговаряли "по тези въпроси".

Пендаровски отговори на въпроси на медиите преди началото на научна конференция на тема „Кръсте Мисирков и македонският език – извор за научни изследвания“.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

Анонимен

преди 10 месеца

Винаги ще ви чете лекции, не свикна ли вече? Мандата ти почти мина.

142

Анонимен

преди 10 месеца

до 163 - къде е тая "територия" бе. Украйна! - ХА ха ха ха

141

Анонимен

преди 10 месеца

157 - КВО вето бе? - ако на са македонците да сме ИЗПУКАЛИ от глад.

fallback