Снимка: Pexels

Разговорите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България преминаха в позитивна атмосфера, обсъдени бяха само учебниците, информира Драги Георгиев, съпредседател на македонската част на Комисията, след срещата в Скопие, която продължава и в петък.

Още по темата

"Все още няма конкретен резултат, заключение, конкретно приета препоръка. Разговорите ще продължат и утре по същата тема",.каза Георгиев пред телевизия Сител.

По думите му имало е положителна атмосфера в разговорите, по време на които са обсъждани само учебници и интересите на РСМ са били зачетени. "Винаги когато го обсъждаме, интересите на Македония, разбира се, са на първо място", увери той.

Българският съпредседател проф. Ангел Димитров заяви преди преговорите, че темите, които ще се разглеждат, са същите, които са обсъждани с македонските колеги на последните няколко срещи. „ Оптимист съм и винаги очаквам нещо добро“, каза Димитров.

Очакванията бяха, че в Скопие историците ще обсъдят учебниците по история за 7 клас и за Гоце Делчев.

На 15 август съвместната македонско-българска комисия по историческите въпроси прие и публикува препоръки за подобряването на учебниците по история за 6-ти клас в Северна Македония и 5-ти клас в България, както и препоръки за съвместно почитане на дейци от средните векове – Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил.

Тези препоръки са приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена в съответствие със Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между РС Македония и България.

Коментари Напиши коментар

14

123

преди 2 месеца

Радев е слуга на руснаците.А правителството му е от бездарни пионки и нескопосници.Чакайте от тия червени копел.та да бранят България и интереса ни.

13

Анонимен

преди 2 месеца

Колко е права официалната българска позиция по който и да е казус, си личи и от неграмотноте и високопарни изказвания на президента Радев по повод кирилицата, и от явно поръчковото становище на група професори за "отсъствието; на фашизъм у нас. Знанието даже на имена с голямо значение за нашата история (не познаване и оценка на дейността им) вече масово липсва и сред лица около 35 г.с висше обраование или в "елитно гимназии. Може да се направи проучване и резултатуте ще цъфнат като сцепен мозък,

12

Някой към 8

преди 2 месеца

И без това имат егахти самочувствие. Не са за ЕС станаха много такива = е на още проблеми. Нашите да се стягат ако ЕС продължава така и взима всякъде сбор Щайн на всяка цена ще трябва да се прибираме повечето. Всичките тези нации ни мразят и за нас място няма да има. Така, че ако искат българите по света да се приберат да направят България едно безопасно място за живеене с ГРАНИЦИ ДОБРЕ ПАЗЕНИ.