Снимка: Pexels

Разговорите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България преминаха в позитивна атмосфера, обсъдени бяха само учебниците, информира Драги Георгиев, съпредседател на македонската част на Комисията, след срещата в Скопие, която продължава и в петък.

Още по темата

"Все още няма конкретен резултат, заключение, конкретно приета препоръка. Разговорите ще продължат и утре по същата тема",.каза Георгиев пред телевизия Сител.

По думите му имало е положителна атмосфера в разговорите, по време на които са обсъждани само учебници и интересите на РСМ са били зачетени. "Винаги когато го обсъждаме, интересите на Македония, разбира се, са на първо място", увери той.

Българският съпредседател проф. Ангел Димитров заяви преди преговорите, че темите, които ще се разглеждат, са същите, които са обсъждани с македонските колеги на последните няколко срещи. „ Оптимист съм и винаги очаквам нещо добро“, каза Димитров.

Очакванията бяха, че в Скопие историците ще обсъдят учебниците по история за 7 клас и за Гоце Делчев.

На 15 август съвместната македонско-българска комисия по историческите въпроси прие и публикува препоръки за подобряването на учебниците по история за 6-ти клас в Северна Македония и 5-ти клас в България, както и препоръки за съвместно почитане на дейци от средните векове – Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил.

Тези препоръки са приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена в съответствие със Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между РС Македония и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase