Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната, смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба "Цар Борис III" . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг за медиите.

Според Османи някой волно или неволно „съсипва имиджа на българската общност,  както пред гражданите на Северна Македония, така и пред международната общност” и това е в ущърб на българите в страната, които биха могли да използват момента, когато получават по-голяма възможност да се сдружават и изразяват своята уникалност, и чрез задълженията от Протокола, подписан между двете държави, и чрез дебата за промяна на конституцията, който касае вписването им в преамбюла на основния закон.

Ден преди откриването на клуба „Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври, от МВнР в Северна Македония призоваха протестите да бъдат мирни и достойни. Събралите се пред сградата, призовани от опозиционните партии Левица и ВМРО-ДПМНЕ, скандираха „Фашисти” и „Татари” и хвърляха яйца и бутилки по прозорците на клуба.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase