Кадър: YouTube

 

Безпилотен летателен апарат се е разбил тази нощ в хърватската столица Загреб.

Той е направил кратер с диаметър 3 метра и дълбочина 1 метър, причинени са щети на няколко коли. На мястото се намират и два парашута.

По информация на „Ютарни лист“ на летателния апарат има надпис на кирилица.

В разследването се е включила и армията на Хърватия.

Била е измерена и радиацията, но не е установено повишение.

За инцидента полицията е съобщила около 4 часа тази нощ. Преди това към 23 ч. са получени много сигнали на граждани, чули детонация, преди която е паднал обект от въздуха.

От хърватските военни и граждански въздухоплавателни агенции са заявили, че не са „изгубили“ никакъв самолет.

По неофициална медийна информация на части от летателния апарат се виждат червена звезда и руска кирилица. Тази информация не е официално потвърдена, но се е коментирала по време на огледите.

По информация на Index.hr с намерените парашути не са скочили хора, а най-вероятно става дума за части от безпилотния апарат, в които е имало съхранени данни.

Според Тайлър Рогоуей – експерт по военна авиация и редактор на рубриката The War Zone в портала The Drive, в хърватската столица е паднал Ту-141, безпилотен разузнавателен апарат. Той смята, че дронът Ту-141 е получил сериозна повреда и от Украйна е минал през цяла Унгария или части от съседни страни и е стигнал до Хърватия.

Експертът пише, че през последните дни Украйна е пускала в действие бързи безпилотни летателни апарати от съветско време след руската инвазия. „Но това не е първата загуба на Ту-141 във войната. Още един падна в Украйна преди дни“, пише експертът.

Ту-141 е впечатляващ хардуер от съветската ера, който Украйна е надградила и е направила използваем след инвазията в Крим 2014. Летателният обект е повече крилата ракета, отколкото традиционен безпилотен самолет, изстрелва се ракетно и лети по предварително определен курс, се пояснява в The War Zone.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase