Снимка: Pixabay
fallback

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

240

ДДР

преди 2 години

Проблема не е български а на Скопие 1 и Скопие 2 така че вапроса е за географска комисия на регионално равнище това е ....

239

Анонимен

преди 2 години

Усещам как Албания ще влезе в ЕС преди Македония...

238

Анонимен

преди 2 години

До Българин 70-80 години поправи се са от 1913 г. окупирана от Сърбия и Гърция и НАТО до 1991 г. зашото няма независима маке държава тогава. последните 30 г. те са независими така че нам как да ги включиш след 1945 г. Георги Димитров иска да са независими след 1945 г. но Гърция и Югославия и НАТО продължават окупация и до днес източна МАкедония е грцка.

fallback