Снимка: БГНЕС
fallback

Държавата няма нужда от предсрочни избори, а трябва да реши проблемите, пред които е изправена, заяви днес председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети.

По време на срещата с журналисти в централата на партията в Мала Речица той коментира и отношенията между София и Скопие.

Ахмети подчерта, че ако искаме стабилна ситуация, която да е устойчива и да предоставя напредък в посока на евроатлантическите процеси, трябва да се преодолеят различията, които РС Македония има с България по отношение на Договора за добросъседство.

"Досега се съобразявахме с трудностите, с които се сблъска България, с изборите, със забавянето на конституирането на новото правителство и на парламента. Мисля, че разликите са намалели. Нашите международни партньори, които се интересуват от това на Западните Балкани и особено у нас да има мир, стабилност и сигурност, ни помогнаха да сближим различията. Надявам се този въпрос да бъде решен в следващите дни или месеци, но при условие, че нито нашите, нито българските власти не го политизират и не внасят емоции, защото това е тема, която сама по себе си е емоционален въпрос", каза Ахмети.

По отношение на искането българите в РС Македония да бъдат вписани в конституцията, той каза, че има готовност за такава промяна и че „приемането на българското малцинство е право на всеки да се самоопредели, както се чувства”.

По въпроса за езика Ахмети подчерта, че конструктивността на двете държави ще помогне този спор да бъде решен и че формулираното в Договора за добросъседство решение е приемливо. Албанците са солидарни със своите съграждани македонци за решаването на този спор, за преодоляване на различията, тъй като „ни обединяват общите интереси”.

„Няма лесни преговори. Всички процеси преминават по труден път и с различни позиции на страните, но важното е, че има конструктивен диалог и добра воля между тях, а това засилва увереността, че в бъдеще ще има приемливо решение”, подчерта Ахмети.

Той подчерта, че има деструктивни сили, които работят срещу членството на РС Македония в ЕС и това са същите сили, които бяха против Охридското споразумение, Преспанския договор и против Договора с България. Те се преплитат с външни фактори, каквито са руското и китайското влияние./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

БЪЛГАРИН

преди 2 години

Българите не са малцинство в Македония, те са основното население на тази измислена от Кремъл държава. В Македония малцинства са албанците,власите, турците, ромите и всякакви други народности, а българите са основната и най-голяма народност на Македония. Българските комунисти, обслужващи Кремълските планове за Македония веднага възприеха въдицата "балгарско малцинство в Македония" и рано или късно ще отговарят с главите си за това предателство.

41

Предложение

преди 2 години

И ние турците, македонците, власите, ромите, гърците живеещи в България също искаме правата на българите живеещи в Македония. "ОБИДИНИТЕЛЯТ НА НАЦИЯТА" зеленият чорап да се произнесе по въпроса. Кога турците, македонците, власите, гърците ще бъдат представени в Правителството, областните управления и Президентвото на България?Ни ви е срам,от 1,5 милиона турци в България нито един в правителството и Президенството.ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА БИЛО.ПЪРВО СТАНЕТЕ РЕПУБЛИКА ПЪК ДАЛИ СТЕ ЧИСТА И СВЯТА...

40

Фатих

преди 2 години

Даже в песента за 24 Май се пее :"Двамата солунски братя са саздали СЛАВЯНСКАТА писменност". Солун тогава е център на МАКЕДОНИЯ, значи Кирил и Методий са МАКЕДОНЦИ. Защо българите изопачават историята? Няма смисъл да се дърпате, рано или късно истината ще възтържествува защото тя не търпи отлагане. Защо България и българите вечно драматизират нещата и си навличат омразата на съседите след като може мирно и дружно до се живее на тази красива земя? Под небето има място за всички ни!!НАЛИ ТАКА?

fallback