Снимка: архив, БГНЕС

На стена в центъра на Белград бе изрисуван ликът на Ратко Младич, осъден за геноцид от Хагския трибунал.

Сега на съседна стена осъмна и образът на четническия командир Дража Михайлович, осъден за престъпления по време на Втората световна война, съобщава регионалната телевизия Ен1.

Вчера на близка стена, точно срещу изрисуваната с лика на Младич, се появи и образът на друг генерал, Живоин Мишич, един от най-известните командири от Първата световна война, а тази нощ към него бе добавено знаме, съобщава телевизията.

Голяма група младежи "защитават" стената с графита на Младич. Със скандиране от време на време, с песни за Косово и с транспаранти те възвеличават лика и делото на осъдения военнопрестъпник.

Стената с графита на Младич бе замервана с яйца миналата седмица, за което бе задържана за кратко активистката Аида Чорович, след което върху образа на Младич бе хвърлена вар от активиста на Социалдемократическата партия Джорже Жуйович. После на мястото дойдоха непознати младежи, които изчистиха стената.

Живеещите в сградата са възмутени, защото те трябва да платят поправянето на фасадата.

"Всичко това ми прилича на четници и партизани. Всичко това е фарс. Ние сме разделен народ", казва възрастен човек, който живее в сградата и добавя, че според него "тези престрелки ще продължат дълго".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase