Снимка: БТА
fallback

Вие сте истински приятели, чест е за мен и моята държава да присъстваме на тази регионална среща. Това каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който участва в пресконференцията след Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция "Евксиноград". Той благодари на Бойко Борисов за домакинството и за това, че е участвал в срещата.

Oще по темата

Бенямин Нетаняху определи срещата като много подходяща, за да се обсъждат различни теми в регионален аспект.

Израелският премиер припомни, че евреите са претърпели изключително неприятни неща по време на Холокоста, но на Балканите са се намерили смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите многократно, което няма как да бъде забравено.

Той поздрави и благодари на лидерите на Балканите, защото имат единна позиция срещу антисемитизма. За него е много важно и полученото съпричастие във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ.

Бенямин Нетаняху посочи, че израелските служби са предотвратили множество терористични атаки и това се е дължи и на доброто сътрудничество със страните от Балканите.

На двустранни срещи с всеки един от колегите му, както и на общата среща, е било обсъдено как да се задълбочи сътрудничеството с Израел.

Технологията, енергетиката и сигурността са трите сфери, които за израелския лидер са много важни.

Обсъдено е как Израел може да помогне в постигнато на целите в енергийните доставки. В сферата на енергетиката са обсъдени два проекта, като целта е да се повиши ефективността на енергийните доставки.

Единият от проектите е газопроводът "Ийст-Мед" /Източно-средиземноморския газопровод/, който ще е най-дългият газопровод и ще подпомогне диверсификацията на газовите доставки на Балканите.

По отношение на сигурността Бенямин Нетаняху изтъкна, че големият проблем е Иран и трябва да се направи всичко, за да се предотвратят враждебните действия на тази страна, които са насочени и срещу Европа. По думите му е много важно за стабилността на региона и на света Саудитска Арабия да остане един стабилен регион.

Премиерът на Израел добави, че много израелски туристи посещават България, Гърция, Сърбия и Румъния, което показвало, че народите се обичат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Sonntag

преди 5 години

думата ми скрита е ЧАФУУД....сещай се, снахо! :)

59

Sonntag

преди 5 години

УУУжасТ! Приятел на *** е жив ЛИЦЕМЕР! Ах, българино! - до къде ли ще е падението ти??????.................

58

Владимир Путин

преди 5 години

Не чакайте нищо българи!Няма да позволя да получите газ и каквите и да е горива от друг източник.Ще ми плашате та свят ще ви се завие.ТОЧКА!

fallback