Снимка: БТА

В рамките на три месеца два пъти премиерът на Израел прави едно и също изказване, което възстановява една историческа правда, каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си във Варна с Бенямин Нетаняху.

"Много наричаха България фашистки окупатор, а българският народ действително е извършил подвиг и когато премиерът на Израел припомня как българите са спасили над 50 000 евреи, това отеква в целия свят", посочи Борисов, цитиран от БТА.

Още по темата

Министър-председателят Бойко Борисов утре ще бъде домакин на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Срещата е свързана с желанието на Балканите да бъдат все по-развиващи се и проспериращи страни, каза Борисов.

"Точно в сферите, в които Израел е водещ, а България и Балканите имат възможности, могат да се развиват високите технологии. Българите са изключително силни в природните науки, математическите науки", програмирането, изтъкна премиерът.

Развитието на киберсигурността и общите тренировки на военните са сред обсъжданите теми, информира Борисов.

Той съобщи, че е запознал Нетаняху с посещенията си в ОАЕ и Египет, защото хранителните хъбове, които има желание да се правят на Балканите, в частност и в България, са изключително важни.

Мостът, който искаме да направим с Обединените арабски емирства, е свързан със сферите на образованието и културата, допълни Борисов.

С израелския премиер ще бъдат обсъдени и теми от сферите на медицината и фармацията, добави Бойко Борисов.

България да се включи в проекта за газопровод EASTMED между Израел, Кипър и Гърция и по него да получава израелски газ. Това предложение отправи израелският премиер Бенямин Нетаняху към българския Бойко Борисов.

Темата за доставките на природен газ ще бъдат обсъждани и на среща между Нетаняху и Борисов с гръцкия премиер Алексис Ципрас в петък, отново в Евксиноград.

Газопроводът под Източното Средиземноморие включва освен Израел и Гърция, и Кипър и Италия.

"Част от доставяния по него газ може да стига и до България", предложи снощи Нетаняху.

"Това че се срещаме три пъти за четири месеца показва интензивността на нашето приятелство", подчерта Нетаняху в изказването си след разговорите на четири очи с Борисов.

Израелският премиер отправи от Варна и предупреждение за атаки на територията на Европа, които според него се организирали от Иран, предава "24часа".

"Ние сме част от цивилизация, която цени свободата и мира. Тези ценности са под атака от страна на екстремисти, които се стремят да подкопаят нашите ценности. Иран стоят зад тези екстремистки действия, проявяват се в Ливан, в Сирия, а наскоро в Израел открихме ирански дейности, които да генерират атаки в Европа", заяви Нетаняху.

"Продължаваме разговорите за съвместни проекти във военното производство и разработването на специално оборудване", подчерта премиерът на Израел. Българският Бойко Борисов пък му напомни, че Нетаняху му е обещал в България да бъде направен съвместен завод за производство на бойни дронове.

Нетаняху благодари на Борисов и за предадените от България новооткрити документи за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Документите бяха дадени през септември, когато двамата министър-председатели откриха паметник на спасяването на българските евреи в Тел Авив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase