Снимка: БТА
fallback

Премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнаха във Варна днес. Към срещата се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който от вчера е в България.

Това е пети поред форум, който вече стана традиционен, каза в началото на изказванията на участниците във форума премиерът Бойко Борисов.

Oще по темата

Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от БТА.

Според него това са важни срещи, чест е и присъствието на премиера на Израел.

"Говорихме за енергийната свързаност, която е ключова за страните от региона", посочи той.

"Запознахме премиера Нетаняху с инфраструктурните проекти и помолихме за помощ за Балканския маршрут на природен газ - това би било най-добре за нашите страни, както и страните от Средна Европа и Италия, посочи Вучич. Говорихме и за инфраструктурните проекти и се надявам през декември на среща в Белград да конкретизираме нещата", каза той.

"Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността", посочи Вучич.

Сърбия и Израел имат традиционно добри отношения и споделят обща съдба и много трудни моменти в историята, каза Вучич. Убедени сме, че отношенията ни могат да бъдат още по-добри, каза той. Помолих Нетаняху за помощ в инфраструктурни проекти и се надявам скоро да посети нашата стана. Вярвам и на нашите приятели от София Букурещ и Атина, добави Александър Вучич.

Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви и премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Той припомни случилите се политически събития в региона на Балканите през последните четири години и изтъкна приноса на българското председателство на Съвета на ЕС, което той определи като Балканско и изрази надежда предстоящото румънско председателство да даде нова европейска перспектива за Западните Балкани.

Гръцкият премиер подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните - кандидатки, като подчерта важността, че на днешното събитие присъстват три страни от ЕС плюс Сърбия.

"Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, в която ще бъдат определени крачките и графиците на реализирането на инфраструктури проекти", каза гръцкият премиер.

Единият е за модернизация на железопътната връзка Александруполис - Бургас - Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия.

"Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас", допълни премиерът на Гърция.

Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти. Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той информира, че в присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за Източносредиземноморския газопровод.

Сред другите обсъждане теми е било създаването на постоянна организация за сътрудничество между четирите страни. Друга обсъдена идея е четирите страни да станат общи кандидати за голямо спортно събитие през следващото десетилетие.

Нашата среща показва решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни. Усилията са насочени към повишаване на свързаността на страните от региона, каза във Варна премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

Свързаността и сигурността са много важни за страните от региона, каза Дънчила.

Тази свързаност може да позволи по-голям растеж на икономиката на нашите страни, добави тя. Кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и тя ще допринесе за балансирано развитие на страните от Балканите.

Засегнахме сътрудничеството и по Дунавската стратегия. Следващата седмица в Букурещ ще има форум, на който ще се разгледа Председателството на Съвета на ЕС от Румъния и на който ще обсъдим задълбочаването на тази стратегия, каза Дънчила. Искаме Дунав да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа, посочи тя. Ще развиваме обща транспортна и енергийна инфраструктура, каза Дънчила.

Ще работим за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците на енергия и за интерконекторните връзки, каза още премиерът на Румъния. Страната ни е съгласна да има работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждане на мостове през Дунав и магистрали, които да ни свързват с България, отбеляза тя.

Сигурни сме, че преговорите за членство на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени и критериите за членство ще бъдат изпълнени, каза Дънчила.

Поздравявам България за приключилото успешно председателство на Съвета на ЕС, заяви тя.

Проектът за магистрала между Тимишоара и Панчево вече е на етап предпроектни проучвания. Надявам се през 2021 г. да довършим този проект, каза румънският премиер. Гърция е стратегически партньор за Румъния и искаме да задълбочим нашите контакти, отбеляза Дънчила. С Гърция имаме общи възгледи за дневния ред на ЕС и за предизвикателствата на страните от региона.

Благодарим за идеята в срещата да участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. С него обсъдихме борбата с тероризма , киберсигурността, регионалната сигурност и енергетиката, каза премиерът на Румъния. Тя посочи, че страната й иска да привлече колкото се може повече инвестиции от Израел.

Бойко Борисов коментира, че диверсификацията е от съществено значение за нас.

Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център "Балкан“. Само думата „Балкани“ е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България, каза той.

По думите му потоците за газовия хъб могат да отидат на север, могат да отидат на запад.

По отношение на инфраструктурата премиерът посочи, че сегашното трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана.

Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе, каза премиерът.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград на 90% е готова.

Премиерът коментира и предстоящото румънско председателство и посочи, че според него там трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани.

Нашата политика е точно в смисъла в ценностите на ЕС, свързаност, повишаване на доходите, конкурентоспособност, коментира Борисов.

Имаме много силна развойна дейност в селското стопанство, така че да повишаваме доходите, да повишаваме добивите и в същото време всички ние сме заинтересовани продукцията от Балканите и от нашите държави да има по-голям пазар, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 5 години

''Балканите разчитат на Израел за газ, пътища, жп линии''ZNA4I JALNA I MAYKA NA BALKANSKITE DARJAVI

48

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен40 Исторически доказано е,че много евреи са направили доста за развитието на България,особено преди 9 септември 1944.

47

Анонимен

преди 5 години

До Shark Аз пък не вярвам на сърбите.Много пъти са ни лъгали и удряби в гръб,още повече,че сега са руска ***.Пък и не са в ЕС.Апропо,защо Македония не е в този съюз?Тя се готви и за НАТО,за разлика от Сърбия.

fallback