Снимка: Reuters
fallback

В столичните чейндж бюра все още не може да се купят турски лири, дори седмици след като валутата на съседите се срина. Обяснението на служителите, че нямат от копюрите в наличност. Според запознати, истинската причина е твърде ниската обменна цена на лирата в момента, заради която бюрата не искат да се разделят с лирите, преди те да възвърнат поне част от стойността си, предаде "Труд".

Oще по темата

В същото време обменните бюра купуват 10 турски лири срещу 2.66 лв. Курсът на БНБ е близък до този. Само за последните шест месеца турската валута се обезцени поне двойно.

Според международни експерти, за да се излезе от тази спирала, съседната държава ще трябва да повиши лихвените проценти, което обаче управляващите засега все още не са готови да направят.

Поевтиняването на турската лира се усети най-силно между 13-и и 17-и август, но процесът стартира още от средата на миналата година.

От началото на годината лирата се обезценява с все по-бърз темп на годишна база, заради санкциите, които САЩ наложиха върху двама турски министри, както и повишаването на митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Турция.

От ниския обменен курс печелят българите, които започват да пътуват в южната ни съседка за по-малки суми и си организират шопинг турове. В същия момент българските фирми губят, защото износът ни към Турция намалява, а се увеличава вносът.

Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за разрешаване на скандала между Турция и САЩ.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните две седмици, отбелязва Ройтерс. Тя се обезценява стабилно, като се задържа при курс от над 6 за долар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 5 години

Ами ако Ердоган спретне един голям номер на ФАЩ,ама след предварителна подготовка,която може веч и да е "финализирана" - вземе,че обяви фалит на държавата?Това,което не направи Гърция и предпочете да се влачи в неизвестността?Фалит!И банките кредитори ще се хапят отзад и почнат панически да продават "ценни" книжа?И така обезценени,да ги изкупи някой "подставен неизвестен"?Така,както Путин спретна номера с дълга към ФАЩ и го намали до една трета и си изкупи изцяло "Газпром",че и други?!!

67

Анонимен

преди 5 години

Ами ако някои си спомнят по времето на Виденов какъв номер ни спретнаха едни боядисани комунисти. Лева се срина. Долара ско4и на 3 000 лв. марката 4 000 лв. Това при нас се слу4и под диктовката на МВФ СБ и един едноок краварски пират. След това един брадат от Подкрепа обле4е камуфлажа и подстрека простолюдието да прави барикади. Перни4ани бяха на тези барикади като наи умни. Патлакамата отмина магазините се напълниха със стоки и се разбра 4е вси4ко е било номер на китаиката. *** народ еbън.

66

Анонимен

преди 5 години

Ако сте взели дълг в долари от чужди банки при курс на лирата 3,70 лири за долар, а сега е почти двоен курса, то значи, че ти трябва да връщаш двойно. Това значи, че печалбата ти трябва да е много голяма, защото имаш и разходи.

fallback