Снимка: БТА

Преди седмица външните министри на Гърция и Македония подписаха исторически договор, с който Бившата югославска република Македония вече ще се нарича "Република Северна Македония".

Договорът беше подписан в гръцкото село на брега на езерото Преспа, след което делегацията се прехвърли и в Македония.

Още по темата

На този етап обаче Европейската комисия съобщи, че ще продължи да използва досегашното име на Македония - БЮРМ, въпреки подписаното споразумение за смяна на названието на Скопие. Това ще бъде така, докато не приключи ратификацията на споразумението в парламентите в Скопие и в Атина.

А иначе вътре в двете страни решението за новото име на западната ни съседка предизвика и протести, организирани от противници на договора. В разгара на споровете и дискусиите, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли името Република Северна Македония за западната ни съседка?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1889 наши читатели.

Оказа се, че цели 31% от анкетираните не одобряват новото име на Македония, защото според тях то може да бъде основата за евентуални бъдещи териториални претенции към нашата страна.

17% одобряват безусловно името, а други 20% са съгласни с него, но само при изрични гаранции от македонската страна, че то няма да има териториални претенции към България.

12% от анкетираните пък смятат, че страната ни не трябва да взима отношение по името на западната ни съседка, защото това е въпрос между Гърция и Македония и правилно двете страни са се споразумели за името.

Почти всеки пети пък – 19%, е убеден, че надали България може да вземе кой знае какво отношение по този въпрос, след като има международен натиск за бързо решаване на спора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase