Снимка: Reuters
fallback

Правителството на Алексис Ципрас оцеля при гласуването на вота на недоверие в парламента.

Най-голямата опозиционна сила в гръцкия парламент - консерваторите от "Нова Демокрация" атакуваха споразумението за името на Македония с вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас.

Oще по темата
Според опозицията, правителството на Ципрас няма пълномощия от парламента, за да подпише споразумението със Скопие.

Въпреки това очакванията са, че договорът за името на Македония  ще бъде подписан на Преспанското езеро утре.

С него се слага край на десетилетния спор между Атина и Скопие, а според постигнатото споразумение Македония ще се казва Република Северна Македония

Подписването на договора вероятно ще е съпроводено от протести на гърци, които не искат новото име на Македония да съдържа географския термин, съвпадащ с областта в голяма част от Северна Гърция. И в Македония се очакват протести.

По-рано днес в Скопие българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че целта е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Факт

преди 5 години

До RunursaТова че сме 21-ви век въобще не значи,че нещата са много по-различни от 19-ти!Може риториката да е друга,конфигурацията на глобални и регионални процеси-също,но сблъсъкът на интереси се движи от същите правила.Естествено,губят баламите,дето си падат по гръмки фрази и изоставят собствения си интерес.

42

Мда

преди 5 години

Гърците със сигурност ще припечелят от цялата работа,щото предстоят още стъпки по тоя договор и нищо не е гарантирано,т.е. има поле за пазарлъци доволно много.Въпросът е кой губи и отговорът е България!В момента в който макетата нямат нужда от нас,голямото плюене ще избухне с нова сила,че и отгоре!Па и няма да е само плюене,а и по-лоши неща.

41

Runursa

преди 5 години

И се упомнете като чета коментарите имам чуството че съм 19 век най голямата опасност за балканските народи е беднотията и масовата емиграция на запад в търсене на светлото бъдеще какви териториални претенции пенсионерите ли ще воюват то не останаха хора

fallback