Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще й даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза.

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Това историческо споразумение е резултат от дълги години търпелива дипломация", добави шефът на НАТО и призова премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да работят за ратифицирането му.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изказа в Twitter "искрените си поздравления" към Ципрас и Заев. "Благодарение на вас невъзможното става възможно", добави Туск.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Могерини и европейският комисар за разширяването на ЕС Йоханес Хан изразиха очакване по-късно този месец ЕС да започне с Македония преговори за присъединяването й.

Oще по темата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина и Скопие за прекратяване на дългогодишния им спор за името на Македония и тя да започне да се нарича Република Северна Македония като "проява на водачество в региона и отвъд него", пише БТА.

Споразумението трябва да бъде одобрено и от депутатите и избирателите на Македония. Говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик заяви, че генералният секретар на ООН "приканва всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът".

Гутериш "се надява, че участниците в други проточили се конфликти ще се вдъхновят от това развитие и ще работят за постигане на решения чрез преговори без повече бавене", добави Дюжарик.

Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт.

"Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнаха историческо споразумение. Решаването на спора ще се отрази благоприятно на двете страни и ще допринесе за укрепване на сигурността и повишаване на благосъстоянието в региона. САЩ са готови да поддържат това споразумение по молба и на двете страни", каза Науърт.

Албанският премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като "прогресивни лидери" и заяви, че "Балканите днес са по-добро място" благодарение на тях. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са около една четвърт от населението на Македония, което е общо 2,1 милиона души.

Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави "нашите съседи и приятели" за постигналото пробив споразумение, което по думите му ще превърне Балканите в част от "евроатлантическото семейство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

През 2012

преди 5 години

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, stated in June 2012 that names like "Northern Macedonia" would be completely unacceptable, since this geographical term would include Bulgarian territories, and more specifically the region of Blagoevgrad, giving rise to irredentist territorial claims by nationalist ethnic Macedonians against Bulgaria. През 2012 не може, а през 2018 вече сме се надупили и може

22

Стар набор

преди 5 години

Гърците са хитри и лукави, България пак ще бъде прекарана. Пиринска Македония също е на СЕВЕР от Гърция, но те ни мислят както винаги за балами, понеже нашите политици НЕ защитават здраво българските интереси - както в миналото, така и сега. Само чакайте деня в който "Северна Македония" ще претендира за всички земи от географската област Македония, намиращи се на Север от Гърция.

21

Анонимен

преди 5 години

Скопска република,и нищо друго.Без това сърбите им скопиха съзнанието.

fallback