Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия призова страните от ЕС да започнат преговори за членство с Македония само часове, след като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха, че са намерили решение за името на Скопие и държавата ще се нарича Северна Македония.

"Очакваме Съветът на ЕС да одобри препоръката ни и да започне преговори с БРЮМ през юни", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

Тя добави, че "това няма да е само признание за направените реформи, но и съществено ще допринесе за цялостно прилагане на споразумението в интерес на двете страни, региона и ЕС като цяло".

Еврокомисията от години предлага да започне преговори със Скопие, който е кандидат член от 13 години, но решението досега се блокираше от Гърция заради името и от България по спорове за историята, които бяха уредени с подписаното през август от Бойко Борисов и Заев споразумение за добросъседство.

Сега премиерът Заев съобщи, че Ципрас ще изпрати писма от името на Гърция до Съвета на ЕС и централата на НАТО, че повече няма пречки пред отварянето на преговорите.

Според Могерини решението за името отваря прозорец за решаване и на други проблеми на Балканите и трябва да се използва.

"Стискам ви палци. С вас невъзможното става възможно", писа шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск до Ципрас и Заев.

Решението за започване на преговорите за членство обаче трябва да се вземе от европейските лидери и при това - единодушно. Те се събират в края на месеца в Брюксел и се очаква да се произнесат и по този въпрос. Еврокомисията предлага заедно с Македония преговори да се започнат и с Албания, за което в ЕС има по-слаба поддръжка.

Формалните преговори за името на Македония се водят от Скопие и Атина от 1995 г. с посредничеството на ООН. Те минаха през различни идеи как да се казва държавата, като Северна Македония беше сред вариантите от самото начало, но през различни периоди двете страни се обявяваха срещу него. Гърците, защото не искаха в името да присъства географското название Македония, а македонците - защото отказваха прилагателни пред него.

В момента ЕС преговаря за членство с Турция, Сърбия и Черна Гора. Разговорите с Турция са практически замразени след потушаването на опита за преврат през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase