Снимка: БТА
fallback

Македония е предложила четири варианта за решаване на спора за името с Гърция, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю пред агенция Reuters, предава скопското електронно издание "Фокус".

"Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)“, заяви Заев от Лондон, където присъстваше на инвестиционния форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи Агенция "Фокус".

На въпрос дали Гърция ще бъде удовлетворена от една от тези възможности, Заев отговори: "Да ... някои варианти ги предпочитат, а някои не".

Македонският премиер е убеден, че, ако решението на спора запази достойнството на гражданите, те ще го подкрепят.

По-късно от кабинета на македонския премиер Зоран Заев реагираха във връзка с интервюто на министър-председателя. Съобщението е в реакция на, както пише там, погрешната интерпретация във въведението на новината на агенцията за интервюто със Заев, в което се казва, че "Македония е предложила четири възможности за разрешаване на десетилетния спор за името с Гърция".

В съобщението от македонското правителство се твърди, че това са предложения на посредника Матю Нимиц, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

"Това значи, че тези предложения са направени, както е заявил премиерът Заев, но те не са предложени от страна на Република Македония", пише в съобщението.

Междувременно няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Македония в Скопие, за да поискат правителството да отмени преговорите с Гърция по спора за името, предаде Асошиейтед прес.

Протестът протече мирно. Демонстрантите организираха поход от главната православна църква, покрай представителството на ЕК в Скопие, до сградата на парламента. Те скандираха "Македония, Македония" и развяваха националното знаме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 6 години

Полуалбанска република югозападна България - всички ще се съгласят с това име...

51

Анонимен

преди 6 години

Умишлено ли избягват името Долна Бюрмия?

50

Анонимен

преди 6 години

Мизия,Тракия,Македония,това е България.Всичко останало е измишльотина.

fallback