Вчера, 9 април, беше последният 14-ти ден, в който турските граждани в Германия и други страни от Европейския съюз гласуват на референдума за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

Целта е сегашният държавен глава Реджеп Ердоган да получи още повече държавни правомощия и да управлява еднолично страната чак до 2029.

Избирателната активност сред турското население е висока. Според някои анализатори тя ще надмине дори тази на парламентарните избори през 2015.

Във Германия живеят около 1,4 млн. турски избиратели. Само в една от секциите в Щутгарт са регистрирани 143 хил. избиратели.

В много европейски страни с големи имигрантски общности от Турция продължи много повече от 3 дни. В Германия, където право на глас имат милион и 400 хиляди души, гласуването започна на 27 март.

Неуспелият преврат през юли, освен че укрепи Ердоган на поста, като че ли трасира пътя към мечтата му - президентска република. Залогът за Ердоган е толкова голям, че той пожертва добрия тон и отношенията си с Европейския съюз в името на привличането на националистическия вот на негова страна.

Повече по темата може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase