Снимка: архив, Reuters

 Около 100 българи са напуснали гръцкия остров Санторини тази нощ с извънреден ферибот. Те бяха блокирани там заради 48-часова национална стачка, която продължава и днес.

Останалите са решили да удължат престоя си, след като от корабната компания са предупредили, че местата са ограничени.
 
В 7 ч. тази сутрин от острова е потеглил и друг ферибот, разказват наши сънародници.
Още по темата

Близо 10 автобуса с наши съграждани са блокирани на гръцкия остров Корфу, съобщиха за "Фокус” от Министерството на външните работи.

Във връзка с обявената обща стачка в Република Гърция и блокиране на морския транспорт в страната на няколко гръцки острова са останали блокирани голям брой български граждани. Съгласно постъпващата информация, най-тежко е положението в Керкира (Корфу), където има близо 10 автобуса с наши съграждани, които не могат да напуснат острова.

От страна на посолството са проведени разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот, които са уведомили, че възможно стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8 май, вечерта - с 24 часа по-рано от първоначално обявеното.

Дотогава единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт, където има такъв. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от острови към Атина и Солун.

Българското посолство в Атина остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията. Засега само от два острова български граждани са потърсили информация от посолството за ситуацията в Република Гърция.

Гърция и днес остава парализирана от обща стачка срещу планираните от правителството пенсионни и данъчни реформи.
 
На този фон парламентът в Атина днес започва обсъждането на спорните мерки, изисквани от международните кредитори срещу нови 86 млрд. евро спасителен заем.
 
Законопроектът ще бъде гласуван утре, преди срещата на Еврогрупата в понеделник, на която ще се реши дали страната е изпълнила условията, за да ѝ бъдат отпуснати средствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase