Снимка: Reuters
fallback

Расте напрежението в гръцкото общество от пенсионната реформа, предложена от правителството по искане на кредиторите, а срещу нея вече се чуват и гласове от управляващата партия СИРИЗА.

Пред местната телевизия Мега депутатът от радикалната левица Янис Михелоянакос предупреди, че възнамерява да гласува против законопроекта за реформиране на системата за пенсионно осигуряване.

Oще по темата

Нереално е в този проект да има тройно по-високи осигуровки за фермерите. Аз няма да гласувам за това увеличение. Веднъж подкрепих приемането на мерки за икономии, защото исках Гърция да остане в еврозоната. Сега обаче правителството ще падне, ако законопроектът за тази пенсионна реформа влезе в парламента. Правителствата не падат само от ръцете на депутатите, но и от социалното недоволство, каза още депутатът.

Той поясни, че е говорил и с други негови колеги от парламентарната група на СИРИЗА, които също били казали, че ще гласуват против.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС. За настоящата година тези разходи трябва да бъдат орязани с 1,8 млрд. евро. Съгласно графика законопроектът за пенсионните промени трябва да бъде обсъден в парламента в началото на февруари.

Управляващата коалиция в Гърция разполага със 153 от общо 300 депутати в парламента. В края на миналата година при вота във връзка с втория пакет от мерки за икономии, искани от кредиторите на страната, правителствената коалиция от партиите СИРИЗА и Независими гърци остана с това крехко мнозинство, след като двама от нейните представители в парламента бяха отстранени за това, че са гласували в разрез с позицията на своите партии.

Резултатът от това гласуване обаче остави премиер Алексис Ципрас с намален брой депутати два месеца след изборната му победа. Сега кабинетът му е изправен пред най-тежкото изпитание, коментират наблюдатели.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Щорм

преди 8 години

Международните лихвари Световна Банка и МВФ ги измамиха и сега искат от тях разпродажба на гръцките активи чрез приватизации, вече започнаха да дават пристанищата на концесии и да свиват до крайност социалните дейности и плащания. Свиване на заплати, пенсии, пари за здравеопазване, сигурност, образование. Плана за вкарването на гърците в мизерия е същия изпитан както в много други страни включително България.

4

ГРАЖДАНИН

преди 8 години

дА ПАДНЕ И ДА НЕ ПАК ТЕХНИЯ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ ЩЕ Е ПО ДОБЪВР нашето за 25 год няколко пъти пада но от лошо на по лошо се случва Дано сега като падне да е за добро.

3

Анонимен

преди 8 години

И да падне и ново да дойде, все тая, драги ми гърчуля. Пари няма. Всичко е изядено. Един гръцки пенсионер взима 1000 евро пенсия. Немски също. Най-елементарно сравнение. ЕС ви би шамара заради вашите тарикатлъци, а и други проблеми имат да се решават сега. МВФ си прибра последните вноски и ви би шамара. От кого ще искате десетки милиарда, а? От Русия ли? Може, ама като си оправи бюджета за следващия месец. Свиквайте. Имам нужда от чистачка, плащам 40 лв за почистване. Заповядайте на гурбет.

fallback