Александър Вучич и Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters
fallback

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Сърбия е главната държава на Балканите и без позитивния принос на Сърбия е трудно да има мир в региона.

"Сърбите живеят в пет, шест различни страни и ние разбираме това, тъй като и ние, турците имаме роднини, които живеят в чужбина. Затова за нас Сърбия е един от главните стратегически партньори за регионалния мир и стабилност", каза в интервю за РТС турският премиер, който е на двудневно посещение в Сърбия.

Давутоглу заяви, че неговата страна не желае ескалиране на напрежението след свалянето на руския самолет Су-24.

"Готови сме да преговаряме, но руснаците не приеха нашите позиции за съвместна комисия, която да проучи случая. Засега руската страна не е отговорила положително на нашите предложения. Ние обаче имаме правото и отговорността да защитаваме нашето въздушно пространство. Руснаците имат своето право и отговорност за своето въздушно пространство", заяви Давутоглу. Той изтъкна, че това не е проблем между Турция и Русия, а проблем, появил се поради кризата в Сирия.

"Нашите руски приятели не бива да забравят, че когато всички страни въведоха санкции срещу Русия, Турция не направи това. Ние казахме, че Русия е наш съсед и поради това няма да въвеждаме санкции срещу тях. Днес обаче руснаците, които се оплакваха от санкциите срещу тях, налагат санкции на нас. Турция е велика страна и ние не се страхуваме от никакви санкции. И двете страни обаче ще загубят, ако санкциите продължат", каза турският премиер.

Той изтъкна, че Турция подкрепя диалога между Белград и Прищина и че този диалог е един от факторите за успокояване на напрежението в региона, както и фактор, който отваря вратите за Сърбия по пътя към ЕС.

Давутоглу поздрави сръбския премиер Александър Вучич за отварянето на първите глави в преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС и за успешното председателство на ОССЕ.

"С такъв ефект и резултати Сърбия може да е начело на процесите. Сътрудничеството между Сърбия и Турция по символичен и дипломатичен начин представлява истинско послание към всички на Балканите, че бъдещето на Балканите ще е по-мирно и проспериращо", изтъкна турският премиер.

Давутоглу припомни позитивния диалог между Турция и ЕС. "Имахме среща на върха в Брюксел през ноември и така започна нова ера в отношенията между Турция и ЕС. По въпроса за бежанците работим заедно и имаме план за действие. Турция ще помага на Европа и Европа ще помага на Турция. Това не е криза, за която Турция или Европа носят отговорност, но ще работим заедно, за да решим проблемите", каза турският министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 8 години

Тоя се загрижил за Балканите и мирът ?И Прищина ка й помагаха да се отцепи !

34

Анонимен

преди 8 години

До Realist Личи си че ти и твоите колеги Русофилски *** сте подкупени от Руснаците за да променяте общественото мнение на народа във България !!!

33

Анонимен

преди 8 години

Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!

fallback