Снимка: архив, Reuters

Еврогрупата се е споразумяла за предоставяне на 7 милиарда евро мостов кредит на Гърция. Това съобщи ТАСС, като се позова на европейски източник.

Още по темата

Постигната е принципна договореност за предоставяне на междинно краткосрочно финансиране на Гърция в размер на 7 милиарда евро, цитира агенцията своя източник.

Постигането на споразумението за кредита стана възможно, след като парламентът на Гърция прие пакета мерки за строги икономии.

Решението за непосредствения превод на парите на Гърция ще бъде взето едва след приключване на парламентарните процедури за утвърждаване на помощта за Атина в няколко европейски страни, на първо място Германия.

С мостовия заем Атина ще може да изпълни плащанията към Европейската централна банка и Международния валутен фонд, докато правителството на Алексис Ципрас води преговори за третия спасителен план.

Финансовите министри от еврозоната постигнаха също така принципно споразумение да предоставят на Атина трета спасителна помощ, след като гръцкият парламент одобри условията по пакета. "Днес стигнахме до решение да отпуснем, по принцип, тригодишна подкрепа за стабилност на Гърция от ЕСМ", се посочва в съвместно изявление на министрите. Става дума за Европейския стабилизационен механизъм, спасителния фонд на еврозоната.

Решението за започване на спасителни преговори ще изисква официалното одобрение на всички 19 страни от еврозоната, сред които и Германия, уточнява ДПА.

Междувременно Финландия одобри започването на преговори по нова спасителна програма за Гърция и по "мостово финансиране", информира британският в. "Гардиън".

Парламентарна комисия подкрепи искането на правителството за мандат да преговаря по помощната програма за Атина ден по-рано от очакваното.

Финансовият министър Александер Стуб заяви, че Финландия няма да приеме "подстрижка" на гръцкия дълг, но е отворена за други варианти. "Гърция се движи в правилата посока, но досега действията й не са достатъчни и преговорите ще бъдат трудни", каза финландският премиер Юха Сипиле, цитиран от ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase