Снимка: архив, Reuters
fallback

В гръцкия парламент днес на фона на протести започват дебати по новите мерки за икономии, договорени по-рано тази седмица на последната среща на върха в Брюксел, които трябва да приключат с гласуване, за да бъде отпуснат нов спасителен пакет на страната, съобщават гръцките медии.

Пакетът от мерки е обвързан с евентуален тригодишен заем от 86 млрд. евро и трябва да бъде одобрен по бързата процедура, тъй като това е условие, поставено от кредиторите на Гърция.

Oще по темата

Въпреки протестите допитване на Капа рисърч показва, че близо половината гърци вярват, че споразумението относно трети спасителен план за Гърция е положително нещо, а още по-голямо мнозинство от тях смятат, че парламентът на страната трябва да го одобри.

По-специално днес парламентът на Гърция се очаква да одобри пакет от данъчни увеличения и пенсионни реформи. Това одобрение е необходимо, за да започнат преговорите с международните кредитори относно третия спасителен план за Гърция.

Дебатите в парламента протичат в обстановка на очертаваща се политическа криза в страната. Разединение цари в управляващата партия СИРИЗА относно новия спасителен пакет. Въпреки опитите на премиера Алексис Ципрас да консолидира своите съпартийци, текат оставки в неговото правителство.

Оттеглянето на финансовия министър Янис Варуфакис бе последвано и от заместник-министъра по европейските въпроси Никос Хундис. Гръцката преса твърди, че още трима министри се очаква да напуснат кабинета, след като изразиха несъгласие с исканите от Брюксел нови мерки.

Самият Ципрас заяви, че няма да подава оставка. При гласуването днес в парламента най-вероятно 30 депутати от СИРИЗА няма да подкрепят предложените мерки. За да прокара законопроекта с мерките, правителството ще разчита и на гласове от опозиционните партии Нова демокрация, ПАСОК и Потами.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

Ohi-мохи,лапнаха 86млрд,които няма да връщат,само нео либерастите реват:ах,колко им е лошо,видяхте ли?(а майките им висшистки,ще продължават да чистят *** на полуграмотни гръцки бабички)

9

Чоко

преди 8 години

Щяло да има чиновническа стачка. Дали някой ще разбере. Така или иначе си седят в климатизираните офиси и нищо не правят.

8

До gruber

преди 8 години

Само не разбрах защо толкова се радваха и скачаха по площадите...Амчи ако дадат на *** 86 млрд. евра, няма ли да има радост? Е, това няма как да стане. Назе ни дават за пример - гладни, мизерни, но верни роби! Бай *** днес е пример за идеалния слуга...Повече не ни и трябва!

fallback