Снимка: Reuters, архив

Някога това беше ексклузивен клуб, в който всички в Европа искаха да се присъединят. Но сега, с оглед на гръцката финансова криза и непоколебимия отговор на силните държави, да станеш партньор в европейската единна валута изглежда все по-малко привлекателно за мнозина от държавите, заявили по-рано желание за присъединяване, пише вестник "The New York Times".

От Полша до Чехия и Унгария, и дори още по на юг и изток, присъединяването към еврото все повече е разглеждано като придружено с рискове и разходи – включително значителен отказ от суверенитет – значително превишаващи ползите, пише изданието.

"Ще трябва и да дадем пари на Гърция. Бедният ще дава на богатия. Не виждам логиката в това", коментира неотдавна Бойко Борисов, премиер на България – най-бедната страна членка на ЕС.

Но дори ако България и останалите затруднени държави решат да продължат, кризата в Гърция може да накара сегашните страни-членки на еврозоната по-малко готови да ги приемат за членове.

Още по темата

"Смятам, че Гърция ще бъде урок за самата еврозона. Апетитът за приемане на нови държави ще намалее", каза Ивайло Калфин, вицепремиер на България, в интервю през седмицата.

Румъния си бе поставила крайна цел 2019-та година за приемане на еврото, но всъщност малцина вярват, че това е реалистична цел. Мугур Исъреску, управител на националната банка на Румъния, заяви миналата седмица, че не вижда процесът да бъде осъществен и до 10 години.

"Гърция ни е урок как една неподготвена за еврото страна може да се справи зле", коментира Чиприан Даскалу, главен икономист за макроикономически изследвания в банка ING в Румъния.

Золтан Погатса, политически икономист, който учи в университета в Западна Унгария коментира, че най-големите ползи от присъединяване към еврозоната идват от финансовите реформи, необходими за членство.

След като те се постигнат, е по-разумно да се запаси местната валута заедно с еврото, както направиха Дания и Швеция, пише още изданието. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase