Снимка: архив, Reuters

Шокиращи случаи на трафик на хора откриха журналисти от хърватския портал Express.hr в полицейските бележници. Жертвите на търговия с хора често завършват като проститутки.

Тамара /13 г./ е родена в София. Родителите й се разделили, когато тя била на 5 годинки. Нито един от тях не пожелал да гледа детето и то било изпратено в Дом за деца, лишени от родителски грижи.

Когато Тамара станала на 13 години, баща й и втората й майка отишли да я вземат от дома. Завели я в град Левски. Баща й я третирал като ненужна вещ. Биел я по няколко пъти всеки ден. Удрял я по главата и тялото, завирал ръцете й в горещата фурна.

В този ад Тамара живяла 4 месеца. Надявала се да живее по-добре, след като втората й майка я продала за 4 000 евро на трима мъже и една жена.

Те я отвели в хърватския град Осиек. Настанили я в семейство, на което я продали за съпруга на малолетния Мирко /14 г./. Тамара приела брака и живота в новото семейство, очаквайки да живее по-добре, отколкото при баща си и втората си майка. 

Тамара обаче трябвало да спи не само с Мирко, но и с роднините му. Биели я, независимо дали правела секс доброволно или не.

Тамара разбрала, че не се осъществява мечтата й да живее живот без мъчения. Решила да избяга в България, но не при баща си, а в дома, от който той я отвел. Бабата на Мирко обаче не могла да преживее бягството на жената на своя внук.

Тя съобщила за бягството в полицията, които открили Тамара и я настанили в учреждението в Осиек за деца без родители. Тя останала в Хърватия и станала част от програмата за защита на жертвите от трафика на хора.

"Трафикантите на хора печелят по над 12 милиарда долара годишно", казват от полицията в Загреб. Тази сума е само от трафика на жени и деца и то с цел сексуална експлоатация. Трафикът на хора е един от най-големите международни проблеми през последните години, от който и Хърватия не е изключение, казаха още от хърватското МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase