Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Разговорите между Румъния и България за определяне на морските граници в Черно море продължават много години и те в определен момент трябва да приключат. Това заяви министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин за румънската агенция Медиафакс.

Попитан на какъв етап се намират преговорите за определяне на границите на морското пространство между Румъния и България в Черно море, Вигенин уточни, че "определянето на границите все още не е приключило, но проблемът трябва да се реши, дори и да не е толкова значим".

"Има екип от експерти, които работят в тази посока. Сега е ред на България да покани екипа от румънски експерти и възнамеряваме да направим това до края на годината и да видим къде точно са проблемите", каза шефът на българската дипломация, добавяйки, че и от двете страни има "воля за решаване на проблема". "Разговорите продължават от много години, в определен момент трябва да приключат. Може да е дошло времето да направим това", посочи още Кристиан Вигенин.

Министър Вигенин каза също, че Румъния и България би трябвало да имат обща стратегия, що се отнася до визите за Канада и че нератифицирането на споразумението между Отава и Брюксел в националните парламенти би могло да е опция, която би дала един доста мощен знак на канадските приятели.

Кристиан Вигенин подчерта, че Румъния и България трябва да водят разговори с канадската страна за решаване на проблема с визите, необходими за румънци и българи, но че ако тези преговори не доведат до никакъв резултат, то един парламентарен "бойкот" може да бъде приложен на практика.

"Смятам, че би трябвало да положим допълнителни усилия, за да видим какви са проблемите от гледна точка на канадското правителство, дали можем да направим нещо заедно, за да решим проблема. Ако нищо друго не работи, едно такова блокиране е обичайна практика в наши дни", уточни Вигенин.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase