Член на Джебхат ан Нусра. Снимка: архив, Reuters

Ислямистки бунтовнически групировки в Сирия са се опитали да се сдобият в Турция с химикали, които биха им позволили да създадат отровния газ зарин, съобщават турски вестници, цитирани от ДПА.

Прокурор в турския град Адана е завършил обвинителния акт срещу 35-годишен сириец, арестуван през май, за когото се твърди, че се опитал да се сдобие с химически вещества за свързаните с Ал Кайда организации Джебхат ан Нусра и Ахрар аш Шам. Обвинителният акт се основава на подслушани телефонни разговори, пишат турските вестници "Миллиет" и "Радикал."

Освен спрямо сириеца, идентифициран като Хайсам Касап, обвинения са повдигнати и срещу петима турски граждани, заподозрени, че са му сътрудничели.

В показанията си пред прокурор сириецът, роден в Саудитска Арабия, след като семейството му емигрирало там заради издадена в Сирия смъртна присъда на баща му, е разказал, че при избухването на гражданската война се присъединил към бунтовниците и получавал указания за действията си от виден член на Ахрар аш Шам на име Абу Уалид. Според инструкциите той заминал за Турция, където различни сирийски бунтовнически организации осъществявали контакт с него.

"Радикал" посочва, че турската полиция, която разполагала с информация, че бунтовнически организации в Сирия ще се опитат да се сдобият с химически вещества, необходими за създаването на химическа бомба, са задържали на 28 май 2013 г. в Адана и Газиантеп 11 души, петима от които, включително сирийски гражданин, били оставени в ареста. Впоследствие турците били пуснати на свобода.

През следващите дни сириецът Хайсам Касап ще бъде изправен пред съд за тежки престъпления по подозрения в "членство във въоръжена терористична организация" и "опит за осигуряване на оръжие за въоръжена терористична организация" - престъпления, за които може да бъде осъден на до 25 години затвор. По второто обвинение пред съда ще отговарят и петимата турци, които рискуват присъди до 15 години лишаване от свобода.

В обвинителния акт подробно са описани качествата на химическите вещества, които е трябвало да бъдат набавени и от които според анализ в криминална лаборатория е можело да бъде добит нервно паралитичният газ зарин, посочва още "Радикал".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase